LO-medlemmar skräms till sparande
ANALYS. Låt dig inte luras av pensionsbolagens skrämselpropaganda om pensionerna. ”Bara hälften kvar” är en myt. Frågan är om en LO-medlem över huvud taget behöver pensionsspara privat.
Att uppmana folk att sluta pensionsspara är som att svära i kyrkan. För pensionsbolagen, som lever på människors rädsla inför framtiden, är det mer än så. Det är ett hot mot deras vinster. Ändå är det i många fall onödigt att köpa ett pensionssparande.
Först och främst ger avtalspension plus allmän pension mer än skrämselpropagandans 50 procent av slutlönen. Normalarbetaren får i stället 65 till 70 procent av slutlönen. Och det är inte mindre än tidigare, även om debatten ofta ger intrycket av att pensionen har urholkats.
Tänker framåt
Det som har hänt är att den allmänna pensionen har minskat samtidigt som avtalspensionen har ökat. De som sparar högst andel av sin inkomst i pensionssparande är lågavlönade LO-medlemmar. De sparar mest under den tid då barnen är små, och mycket tyder på att pensionssparandet lika mycket är en omsorgens handling mot de små som ett försök att få en egen bra ålderdom.
I stället för att använda pengarna till sig själv och barnen låter den som pensionssparar pengarna gå in till fondbolagens vinster. En del pengar får du tillbaka, i bästa fall med ränta, men den dagen är barnen för länge sedan utflugna.
Visst är det bra att spara pengar. Men spara i så fall till den tid då du och din familj verkligen behöver pengarna. Det kanske inte är när du har gått i pension. Tidigare vände sig bolagen främst till höginkomsttagare. Att spara i pensionsfonder och teckna kapitalförsäkringar var nämligen ett sätt att slippa skatt.
Riktar in sig mödrar
I dag har lagen täppt till de flesta skattesmitarhål i pensionssparandet. Dags alltså för bolagen att hitta nya kunder, LO-kunder, gärna ensamstående mödrar som faktiskt är bland de mest aktiva pensionsspararna i dag.
Redan i dag sparar du 4,5 procent av lönesumman genom avsättningar till avtalspensionen, ytterligare 2,5 procent sparar du i avsättning till PPM-systemet. I båda dessa fall överöses du av valmöjligheter, ofta från samma bolag som vill att du också ska pensionsspara privat.
Ett riktmärke är då att välja fonder med låg avgift. Skräckexemplet är 2,5 procent i årlig avgift i PPM-systemet. Det kan låta lite, men i perspektivet av ett helt arbetsliv kan bara 50 procent av ökningen återstå den dagen pensionen ska betalas ut. Resten har gått till vinst åt bolaget.
Där kan man verkligen tala om ”bara häften kvar”. Till din framtida inkomst kommer också den allmänna inkomstpensionen som alla partier har ställt sig bakom, och som kommer att bestå så länge de borgerliga partierna inte bryter med allt förnuft och låter pensionsöverenskommelsen haverera.
Ska kunna välja själv
Med längre livslängd kommer vi att behöva jobba längre i framtiden, men ändå inte mer än att tiden av frihet efter ett avslutat yrkesliv blir allt längre för kommande generationer.
Ur ett rättviseperspektiv borde alltså mer kraft gå till att värna om en bra arbetsmiljö så att även LO-medlemmar har möjlighet att stanna på sina arbetsplatser till dess de själva vill gå i pension och inte tills kroppen säger ifrån.
För inte ens i den bästa av världar kan du tjäna lika mycket på att göra bra fondval som det du ökar din pension med genom att kunna jobba ett helt yrkesliv.
Läs också: LO-Tidningens samling med artiklar på temat pension