Klimatrapporten kritiserar vår äckliga livsstil
Har ni läst Svensk Näringslivs fåniga annonssaga om den lilla gumman som inte handlade julklappar på grund av att hon hade läst kultursidor? Det blev en tråkig jul utan klappar. Gumman blev ledsen och alla blev arbetslösa, både i butik och i slavfabriken i tredje världen.
Mitt råd till alla gummor/gubbar och alla på Svenskt Näringslivs marknadsavdelning – sluta köpa onödiga skitsaker och börja istället konsumera mindre men smartare.
Men nu är det är bråttom att sluta shoppa med arslet och börja använda hjärnan och hjärtat. Klimatet är både en politisk och moralisk fråga. Men jag fruktar att världen inte går att rädda då varken politik, moral eller ens förnuft verkar bita på den rådande ekonomiska världsordningen.
Kapitalismen är ett irrationellt och primitivt sätt att organisera ett samhälle då profit för några få går före planetens överlevnad. Dess kortsiktiga idioti verkar inte ens hejda sig på randen till avgrunden.
Vi har bara sju år på oss att hejda utsläppen
Klimatkonferensen på Bali slutade med att USA vägrade att gå med på att ange några konkreta procentmål för hur mycket växthusgaserna ska minska. Men vi har bara sju år på oss att hejda utsläppen. Annars höjs jordens medeltemperatur två grader och klimatet börjar oundvikligen skena av sig själv mot jordens undergång, bokstavligt talat.
Vid sex grader kommer ökenexpansion, bränder, orkaner, översvämningar och de sociala katastrofer som följer bara att vara ett mindre problem. Frisläppt metangas från jordens inre kommer orsaka massdöd av alla levande arter och experter räknar med att det kan ske inom detta århundrade.
Politikernas möte på Bali var ett exempel på det omöjliga för oss att sitta och vänta på att kapitalismen ska börja reglera sig själv. Trots det faktum att det inte spelar någon roll hur jag som enskild individ agerar, måste alla inte desto mindre måste göra allt. Du måste själv göra revolution precis där du står och nu.
Systemkritik av kapitalismen
Klimatrapporterna kan inte läsas som annat än systemkritik av kapitalismen och vår äckliga livsstil som får oss att tro att vi kan tanka människovärde ur prylar, som ofta producerats människoovärdigt. Själv har min konsumtion under hösten blivit till största delen ekologisk, kravmärkt och faire trade. Kött äter jag sällan och då Änglamark från Coop eller någon känd gård. Kläder och andra grejer har jag inte råd att handla, när det sker blir det nästan bara på loppis eller second hand.
Om vi alla ändrar vårt konsumtionsmönster kommer också hela den sociala och ekonomiska kartan att ritas om, det som Svenskt Näringsliv fruktar, och en annan värld blir plötsligt oundviklig. När ordet tillväxt måste ändra innehåll och fyllas med andra sätt att producera och konsumera har Rosa Luxemburgs ord fått en ny ödesmättad klang:
Socialism eller barbari!
Ann Charlott Altstadt
Frilansjournalist
Skriv till debattredaktören