Sågjobb hotas på SCA
Mellan 1.400 och 1.700 jobb försvinner inom SCA-koncernen de närmaste åren.
Var nedskärningarna ska göras framgår inte av SCA:s pressmeddelande i dag, onsdag.
SCA är en internationell koncern med omkring 50.000 anställda, varav bara en tiondedel arbetar i Sverige. De svenska facken räknar ändå med nedskärningar inom såväl mjukpapperstillverkningen som SCA:s sågverk i landet.
SCA:s nya vd och koncernchef Jan Johansson säger i pressmeddelandet att köpet av Procter & Gambles europeiska mjukpappersverksamhet gör det möjligt att samla tillverkningen av mjukpapper till färre enheter. Tillverkningskapacitet motsvarande 100.000 ton om året ska bort.
Lugnt i Obbola
Också SCA:s kapacitet att tillverka förpackningspapper ska minska.
– Men vi är inte oroliga för att SCA skulle vilja lägga ner linerbruken i Obbola och Munksund, säger Pappers förbundsekonom Christer Larsson. Tillverkningen i Lilla Edet är inte heller i fara, eftersom den är viktig för att försörja den nordiska marknaden med mjukpapper.
…och Ortviken
Tryckpapper nämns inte i pressmeddelandet från SCA, vilket bör betyda att pappersbruket i Ortviken klarar sig.
Däremot skriver SCA uttryckligen att produktionen ska ställas om vid de svenska sågverken och att personalen ska minska. SCA har sågverk i Tunadal, Rundvik, Munksund, Holmsund, Vilhelmina och Bollsta.
– Sågverken har varit mycket lönsamma en tid, men i höst har konjunkturen vänt tvärt nedåt, säger Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare i Skogs- och träfacket. Brist på råvara och ryska importtullar är stora problem för branschen.
Orolig bransch
Hela den svenska skogsindustrin, men särskilt massa- och pappersindustrin, pressas just nu hårt av höjda virkespriser, höga energipriser och höga priser på kemikalier.
I Norrsundet ska Stora Enso lägga ner sin massafabrik, i Hallstavik ska 300 jobb bort inom tillverkningen av tidningspapper, och i Husum skärs tillverkningen av finpapper ner. Mot den bakgrunden är dagens besked från SCA knappast dramatiskt.
– Vi är väldigt oroliga för framtiden i vår bransch, säger Christer Larsson. Den högkonjunktur som andra branscher just har njutit av har vi inte känt av.