Avidentifiering får effekt för vissa
Anonyma jobbansökningar ökar chanserna för kvinnor och invandrare att få jobb, eller i alla fall att få komma på intervju. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) har utvärderat ett försök i Göteborg.
Utvärderingen visar att både kvinnor och personer med bakgrund utanför västvärlden hade betydligt mindre chans att få komma på anställningsintervju än svenskfödda män när vanliga ansökningar användes.
När uppgifter om namn, kön, bakgrund och språkkunskaper togs bort i ansökningarna ökade intervjuchanserna för både kvinnor och invandrare med 8 procentenheter. Enligt IFAU är det en stor effekt, då sammanlagt 19 procent av det totala antalet sökande kallades till intervju.
De anonyma ansökningarna ökade också kvinnornas chanser att erbjudas jobb, men någon sådan effekt inte kunde ses för personer med utländsk bakgrund.
IFAU drar slutsatsen att anonyma ansökningar kan minska diskrimineringen vid rekryteringsprocesser. En nackdel är dock att relevanta meriter, som utbildningsort och språkkunskaper döljs i de anonyma ansökningarna, vilket kan skapa andra orättvisor.
Försöket med avidentifierade ansökningar i Göteborg pågick i stadens förvaltning från hösten 2004 till sommaren 2006. Utvärderingen, som är den första i sitt slag, bygger på mer än 3.500 ansökningar till drygt 100 jobb.