Många kommer den här veckan att köpa mjuka klappar att lägga under granen, men allt för få ställer hårda frågor om hur kläderna tillverkats. Organisationen Rena kläder, där bland andra IF Metall och Handels är medlemmar vill ändra på det och uppmanar därför konsumenterna att ställa krav.

Lagom till julhandelns slutspurt har Rena kläder tagit fram påverkanskort som konsumenterna kan skicka till affärerna, eller ta med sig när de handlar. Korten uppmanar företagen att berätta om vad de gör för att säkerställa löntagarnas rättigheter hos sina leverantörer.

Att ha schyssta arbetstider, godtagbar arbetsmiljö och rätt att gå med i fackföreningar är inga självklarheter i många av länderna där de kläderna som säljs i svenska affärer tillverkas. Enligt Rena kläders julkort kan textilarbetare i Kina tvingas jobba 18 timmar per dygn och i Turkiet kan arbetarna få sparken och hotas om de går med i facket.

– Vykorten är en del i arbetet med att försöka påverka svenska återförsäljare av textilier, kläder och skor att ställa krav på mänskliga och fackliga rättigheter hos sina leverantörer, säger Lovisa Lyly internationell sekreterare på IF Metall, i en kommentar.

Läs också: artikeln "Följ kockens råd: ät miljövänligt i jul!" 14/12 2007
Skicka ett elektroniskt påverkansjulkort från Rena kläders hemsida