Regeringen sa redan i sin budgetproposition i höstas att avgifterna till a-kassan ska göras om. I en promemoria, som kom i fredags, preciserar regeringen hur arbetslöshetsavgiften ska se ut.

Avgiften består i dag av två delar: grundavgift (som bland annat ska täcka administration) och förhöjd finansieringsavgift. Den senare ska bytas ut mot en ny så kallad arbetslöshetsavgift.

Den ska betalas varje månad, och motsvara 33 procent av de arbetslöshetsersättningar som respektive a-kassa har betalat ut under månaden.

Betalar för arbetslöshet
Det betyder att den som arbetar i en bransch där arbetslösheten stiger snabbt får högre a-kasseavgift. Och om arbetslösheten sjunker slår det igenom direkt i form av lägre avgift.

”Kostnaden förknippad med att driva igenom oansvarsfulla löneökningar som leder till ökad arbetslöshet (- – -) blir på så vis tydligare”, skriver regeringen. Reformen ska ”påverka lönebildningen på ett sådant sätt att sysselsättningen varaktigt blir högre”.

– Vi tror inte att man kan påverka löner och arbetslöshet den här vägen, kommenterar Peter Schönefeld, kanslichef vid a-kassornas samorganisation, till LO-Tidningen.

– Och det är lätt att se att de som nu ska betala mer för sin arbetslöshet inte precis har de bästa lönerna, snarare tvärtom.

Dyrare för några
Regeringens egna beräkningar visar att a-kasseavgiften sänks för de flesta när förändringen införs nästa sommar. Den nya avgiften blir i genomsnitt 74 kronor lägre per månad. Men för medlemmar i Hotell- och restaurangfacket, Livs och Fastighets väntar höjda avgifter. Liksom de som är anslutna till Teaterverksammas a-kassa, den fristående Alfakassan, syndikalisternas Sveriges Arbetares a-kassa och Sveriges fiskares a-kassa. Även Bensinhandlarna kan räkna med höjda avgifter.

Regeringen har vid flera tillfällen sagt att den ska spara tio miljarder kronor om året på arbetslöshetsförsäkringen. Den ”förhöjda finansieringsavgiften” som staten tar ut av a-kassorna i dag ger mindre än så, 8,8 miljarder kronor för 2007.

Minskade intäkter
Och den nya arbetslöshetsavgiften kommer att medföra att statens intäkter minskar med 1,6 miljarder 2008.

Ändå kommer så mycket som 45 procent av arbetslöshetsförsäkringen att betalas av de försäkrade själva. Förutom de 33 procenten i arbetslöshetsavgift finns ju grundavgiften kvar.

Ladda ner: hela rapporten "En effektivare arbetslöshetsförsäkring" (som pdf-fil)