Finansmarknaden anser sig vara bra på etik och moral. Men det anser inte deras kunder. Det är ett problem, åtminstone för kunderna. Finansmarknaden bryr sig inte lika mycket.

– Etik och moral handlar till stor del om vilken ”kultur” som utvecklas inom ett företag eller en bransch, säger Hans de Geer, professor i företagsetik.

– I affärerna kring Icas kötthantering talar de inblandade nu om att de blev ”Ica-fierade”. På samma sätt kan det vara inom finansmarknaden. Alla har etik och moral men de kopplar inte ihop värderingarna med det jobb de gör. Och naturligtvis finns också girigheten där när det finns en möjlighet att tjäna extra pengar.

Högaktuellt ämne
Hans de Geer framträdde på ett mycket glest besökt seminarium om etik för finansanställda. Seminariet hölls av organisationen Finansplats Stockholm mot bakgrund av skandalerna på finansmarknaden, senast turerna kring finansmäklarföretaget Carnegie.

Då något av de stora finansbolagen avslöjas som Carnegie, och tidigare Skandia, drar folk slutsatsen att ”så är de allihop” och då är förtroendekrisen ett faktum, enligt Hans de Geer.

I slutänden handlar förtroende om en förvissning om att allt fungerar trots att kunden inte kan kontrollera det. Ett sådant förtroende är speciellt viktigt i finansbranschen där kunder sätter in sina pengar ofta utan inblick eller kunskap i vad som är bra eller dåliga placeringar, eller vad som egentligen händer med pengarna.

Övergripande princip
Sasja Beslik är analyschef på Banco Fonder. Han vill höja diskussionen till att gälla allt arbete inom finansvärlden.

– Det som hänt är kriminellt och för att komma åt det måste vi öka resurserna till Finansinspektionen och höja straffen. De signaler som nu sänds ut är att man kan göra vad som helst och komma undan.

– Men även om vi följer lagen, är det verkligen etik och moral att till exempel investera utan hänsyn till klimat och miljö? Vi måste se haen kultur där vi inte investerar oss och våra barn ned i avgrunden.

Informerar inte
Endast mellan två och tre procent av alla finansaktörer har en miljöpolicy, och få fondförsäljare upplyser om negativa effekter för klimatet i någon investering som de råder kunden att göra.

– Jag har aldrig hört en aktiemäklare nämna ordet etik. En del kanske agerar etiskt, men vi måste bli betydligt bättre, säger Sasja
Beslik.

Enligt en kartläggning från utredningsföretaget Prospera anser både finansbranschens aktörer och allmänheten att etik och moral är viktigt. Aktörerna själva tycker att de lever upp till bra etik och hög moral. Allmänheten klassar finansbranschens etik och moral lägre.

FAKTA: Carnegies svindlande affärer
Anställda på Carnegie hade blåst upp värdet av handeln med hundratals miljoner kronor, och försökte mörklägga.

I slutet av 2006 upptäckte Stockholmsbörsen att investmentbanken Carnegie hade gjort manipulerade affärer. Manipulationerna skulle dölja de tidigare affärerna.

Senare avslöjades också att moderbolaget Carnegie givit felaktig information i sin delårsrapport. Moderbolaget erkände slutligen felen men mörkade vilka effekterna hade blivit på resultaten för 2005 och 2006.

Hittills har moderbolaget Carnegie och dotterbolaget Carnegie Investment Bank dömts till 56,8 miljoner kronor i straffavgifter till Finansinspektionen och Stockholmsbörsen för det som hänt.

En polisutredning pågår också mot tre Carnegieanställda i denna härva. Därutöver har Carnegie under året varit inblandat i två insideraffärer. En anställd dömdes nyligen till sex månaders fängelse för grovt insiderbrott.

Samma vecka som domen föll i Sverige dömdes Carnegies danska dotterbolag till 300.000 danska kronor i vite efter att en anställd försökt påverka finansiella priser.

Carnegies tidigare vd, Karin Forseke, satt fram till avslöjandena som ordförande i regeringens råd för försäljning av statliga bolag.