OBSERVERA! Artikeln är från 2007, men har nu fått spridning igen. /Arbetets redaktion

Sedan november i fjol har Hotell- och restaurangfacket försökt få till stånd ett kollektivavtal på restaurang El Corazon på krogstråket Kungsportsavenyn i Göteborg. Nu varslar förbundet om strejk.
När arbetsgivaren Navid Atlassi i augusti i år för första gången kom till en ett möte med facket ansåg han att kollektivavtalets försäkringar var för dyra, och att han i stället ville använda sig av Scandias försäkringsbolag. Facket har dock inga möjligheter att göra sådana avsteg, enligt Hotell- och Restaurangfackets förste ombudsman i Göteborg, Dan Fransson. Försäkringspaketet Fora följer med kollektivavtalet, enligt den uppgörelse som gjorts mellan Svenskt Näringsliv och LO.

Nu varslar Hotell- och restaurangfacket om strejk och blockad från och med den 28 december. Arbetsgivaren Navid Atlassi säger till LO-Tidningen att uppgifterna inte stämmer. Han skulle kunna skriva under kollektivavtal i dag, om han bara slapp betala försäkringarna retroaktivt från den 1 maj 2006.

Tror på fri marknad
Företaget har skött sig perfekt, lönerna ligger på miniminivån enligt avtalet, eller högre:

– Det enda de inte haft är avtalspension, säger Navid Atlassi.

Han ser fördelarna med kollektivavtal, då finns en riktlinje att följa. Men efterlyser möjligheter till flexibilitet. Uppgörelsen om Foraförsäkring är för stel, lagstiftningen är de enda regler han vill följa.

– Jag tror på fri marknad. En som jobbar bra ska ha mer. En som inte jobbar lika bra ska inte ha lika mycket. Det här skyddet mot anställda, då kan de bete sig precis hur illa som helst, om det vet att de är trygga. Det är åt helvete tycker jag. Men det är ett svenskt system, och jag bor ju i Sverige så jag måste följa det här, säger Navid Atlassi.

Jämför med alkoholist
Han berättar om en av hans köksmästare som blev alkoholist och som började dricka redan på morgonen och som kostade honom dyra pengar att bli av med efter förhandling med facket.

El Corazon har runt 15 heltidsanställda och ytterligare 30 som extrapersonal. Ett tiotal är medlemmar i facket. Det som komplicerar ärendet är att Navid Atlassi köpte El Corazon redan för närmare tre år sedan. Då övertog han gamla kollektivavtal och medlemskap i Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.

Första halvåret 2006 höll han stängt för reparationer och sa även upp all personal, liksom sitt medlemskap i SHR. När han nyöppnade i augusti 2006, med en blandning av ny och gammal personal, anser facket att arbetsgivaren skrivit under för kollektivavtalets hela treårsperiod och att det därmed borde fortsätta gälla. Men det är en annat ärende.

Förhandlingsbart datum
Varslet gäller Hotell- och restaurangfackets begäran om avtal från och med maj i år och det datumet är förhandlingsbart, säger den facklige förhandlaren Christer Eriksson i Göteborg.

Hotell- och restaurangfacket i Göteborg är inne på sitt andra år av ett intensivt arbete för kollektivavtal, där blockaden mot Salladsbaren Wild ’n’ Fresh rönt störst uppmärksamhet.