Byggnads kontroll av icke-medlemmars löner är ett brott mot personuppgiftslagen, konstaterade Datainspektionen i dag, måndag. Arbetsgivarna är nöjda – och inte förvånade över beslutet.

Datainspektionen (DI) har varit tydlig med vad som är tillåtet och inte. Sveriges Byggindustrier ska nu sätta sig med Byggnads och reda ut vilka uppgifter facket vill ha och vad som är lagligt.

Men Bo Antoni anser att BI:s egen rättsutredning kom till samma slutsats att det är en kränkning av oorganiserades integritet att berätta om deras löner tillsammans med personuppgifter.

Datainspektionen har dömt ut en del av det kollektivavtal som Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) kom överens om i våras.

Hur ser du på att en del i ett kollektivavtal som BI skrivit under strider mot personuppgiftslagen?

– Vi ville inte skriva under den överenskommelsen. Men eftersom det var strejk och den delen drogs in i avtalsrörelsen så hade vi inte så mycket att välja på än att skriva på, säger Bo Antoni, BI:s vd.

Redan dagen efter avtalet skrivits under fick DI en anonym anmälan som innebar att BI inte behövde agera, enligt Bo Antoni.

DI ger fritt fram för Byggnads att kontrollera egna medlemmars löner och att ta del av lönestatistik och avidentifierade uppgifter om också oorganiserades löner.

Hur hanterar ni det?

– Vi måste sätta oss med Byggnads för att ta reda på vad som är lagligt och vad Byggnads verkligen vill ha. Om Byggnads anser att oidentifierade uppgifter är intressanta så får vi titta på det och då lär de få sådana. Men de kan också vara helt ointressanta för Byggnads.

Byggnads anser att kontroll av allas löner är viktig för att upprätthålla kollektivavtal och hindra svarta löner.

Vad tycker du?

– I alla branscher finns problem med att kollektivavtal inte följs. Men det är bara i byggbranschen som facket har kunnat kontrollera också de oorganiserades löner, säger Bo Antoni.

BI och Byggnads är överens om att motarbeta fusk och svartjobb. Det är vilka metoder som ska användas oenigheten handlar om, anser Bo Antoni.

– Om lönekontroll av alla skulle vara en effektiv metod mot oseriösa arbetsgivare förstår jag inte varför sådana inte utförs över hela arbetsmarknaden, säger han.

Läs också: artikeln "Byggnads förlorar datastrid", 17/12 2007
Läs också: artikeln "Hans Tilly: Det är bakvända världen", 14/12 2007
Läs också: artikeln "Kontrollera löner kan bli svårare", 14/12 2007
Läs också: artikeln "Ny strid i byggbranschen", 18/10 2007