Konflikten inom brandförsvaret har blivit en facklig strid. Kommunalanslutna brandmän kommer att släcka bränder som vanligt även den konkurrerande organisationen Brandmännens riksförbund (BRF) går ut i konflikt.

– Vi kan aldrig sympatisera med de metoder BRF använder. Riktiga brandmän släcker hus som brinner och det kommer vi att göra, säger Owe Halvfors, ordförande i Kommunals branschråd för räddningstjänsten.

BRF har varslat om konflikt från och med 28 december. Konflikten innebär att organisationens medlemmar inte kommer att släcka bränder i vissa kommunala fastigheter som varslats om blockad.

Gör jobbet
De kommer inte heller att samla in brandslangarna efter släckning, vilket leder till sämre beredskap på sikt då slangarna riskerar att ta slut. Även den stridsåtgärden uppmanar Kommunal sina medlemmar att ta udden av genom att samla in slangarna.

– Vi har under decennier byggt upp ett förtroende hos allmänheten, och det hotar BRF nu att förstöra. I vårt uppdrag som brandmän står det att vi ska rädda liv och egendom och det bryter vi inte mot, säger Owe Halvfors.

Han anser att BRF:s strejkvarsel är både dumt och farligt och att Kommunals medlemmar därför måste gå in och utföra de arbetsuppgifter BRF varslat om att blockera.

– Vi kommer att göra det vi finns till för oavsett vilka varsel som lagts, sedan får vi se vilka konsekvenser det får.

Facklig konkurrens
Anledningen till BRF:s varsel är att organisationen vill ha ett eget kollektivavtal för heltidsbrandmän, vilket arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting inte gått med på, eftersom Kommunal redan har avtal för yrkesgruppen. Kommunal hoppas nu att arbetsgivaren står fast vid sin ståndpunkt trots varslet.

– Vi har redan ett kollektivavtal för heltidsbrandmän och det omfattar även BRF:s medlemmar, det går inte att ha en mängd olika avtal för samma yrkesgrupper, säger Owe Halvfors.

Av Sveriges heltidsbrandmän är cirka 3.000 medlemmar i Kommunal och knappt 1.000 medlemmar i BRF.

Läs också: artikeln ” Bränder släcks inte i kommunhus”, 14/12 2007