/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/hogaloner_golv_5007.jpg
– Jobbet är fritt och roligt. Jag stortrivs, säger Joakim Sandlund, som brukar tjäna mellan 33.000 och 34.000 kronor i månaden. Någon kvinnlig golvläggare har han aldrig stött på. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

– Här kommer höginkomsttagaren! ropar en del arbetskamrater när Joakim Sandlund dyker upp.
Alla på bygget vet att golvläggare kan tjäna bra.

Joakim Sandlund blir inte ett dugg sårad av den sortens tillrop från snickare och målare på bygget i Sundbyberg, där 134 nya radhus och villor nu tar form. Han hör ingen avundsjuka i dem. Och skulle någon verkligen missunna honom hans lön tar han inte åt sig.

– Genom ackordet tjänar jag in min egen lön. Det är rättvist.

Varje månad mäter en ombudsman från Byggnads hur många kvadratmeter parkett Joakim Sandlund har lagt. Det ligger till grund för lönen. Ju mer golv han lägger, desto mer tjänar både han och hans arbetsgivare.

Effektiv men noga
Joakim Sandlund gillar ackordssystemet. Det ger duktiga golvläggare möjlighet att tjäna bra. Och att han arbetar effektivt ser även en lekman. Stående på knä lägger han parkettbitarna på plats och bankar in dem med en gummiklubba. Vant, men utan att hetsa. Det måste bli rätt.

Joakim Sandlund arbetar ensam. Två golvläggare i samma villa eller lägenhet går i vägen för varandra, förklarar han.

– Om man är två blir det mer prat och längre raster. Jag kommer hit, gör det jag ska och åker hem. Det blir ingen dötid.

Joakim Sandlund tjänar regelbundet lite över 200 kronor i timmen. Det brukar bli mellan 33.000 och 34.000 i månaden. Han arbetar åtta timmar per dag, sällan mer. Fast skulle familjens ekonomi kärva, så finns möjligheten att arbeta längre och dra in mer pengar.

– Som mest har jag väl tjänat uppåt 40.000 på en månad.

Ingen ordning
Men viktigast just nu är friheten att kunna styra jobbet och arbetstiderna. Joakim Sandlunds barn är fem, sju och nio år gamla. Det betyder cirkus för det mesta, och en del oväntade utryckningar för att exempelvis hämta tidigare på dagis.

– Jag förstår faktiskt inte varför många golvläggare väljer en fast timlön på kanske 140 kronor i stället för ackord, säger Joakim Sandlund. Visst, de kan ta det lugnt ibland. Men de måste göra sina åtta timmar. Jag gör samma jobb på kanske sex timmar och går hem.

En bra inkomst ger också frihet. Han brukar kosta på sig en vintersemester varje år. I våras var familjen i Thailand en hel månad, ”det var kanon”. Annars renoverar han hemmet på Resarö, utanför Stockholm, och sommarstället på Gotland.

– Och så sparar jag 2 .000 kronor i månaden. Jag stortrivs med jobbet, men jag vill inte arbeta tills jag är 65.

Det beror inte på oro för att kroppen ska gå sönder. Joakim Sandlund tycker inte att han jobbar orimligt hårt, exempelvis målarna sliter nog mer. Nej, som golvläggare har han helt enkelt råd.

Läs också: artikeln "Här är LO:s bäst betalda yrkesgrupper", 14/12 2007

Läs också: artikeln "Välbetalt men hetsigt och i vidrig miljö", 14/12 2007