/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/koldioxidfattigmat_5007.jpg
Kocken Rune Kalf-Hansen med godsaker. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Prinskorv och köttbullar i all ära, men nog finns det roligare mat att smycka julbordet med. Om denna mat också är bra för miljön blir julen bara roligare. Kocken Rune Kalf-Hansen har tagit fram tio julrätter som påverkar klimatet mycket lite. Och visst finns där skinka också, även om den serveras med kokta svartrötter och senapsriscrème.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/koldioxidfattigmat_3_5007.gif
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/koldioxidfattigmat_4_5007.gif
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/koldioxidfattigmat_2_5007.gif
Uppifrån är det grönkålssallad med äpplen och lax, ugnsbakade jordärtskockor med grönkålsamajonäs, och brysselkålsspett med persiljeolja och torkade fikon. – Och som en aptitretande dryck kan man ha varmt rött vin med vaniljstång, pepparkakskross och apelsin (ej med på bild). Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Med tanke på att menyn är gjord på uppdrag av  Naturskyddsföreningen är Rune Kalf-Hansens inledningsord förvånande:

– Jag tänker inte på miljön, jag vill i första hand äta bra och god mat som har hög kvalitet. Men då hamnar jag här, vid ekologiska produkter och vid säsongens bästa frukter.

Vilka är de viktigaste tipsen om julbordet ska vara både miljövänligt och gott?

– Allt behövs inte. Välj ut de godaste rätterna och gör lite mer av dem.

– Tänk också på frukt och grönt i första hand och kött och fisk som tillbehör.

– Och i Sverige har vi så mycket bra vilt kött som är fantastiskt. Fråga mer efter vilt i affärerna så de tar in dessa varor.

Andra tips är att alltid ta färska råvaror och att rotfrukter inte behöver skalas.

Men blir inte julbordet dyrt om ska vara miljövänligt?
– Det kanske blir lite dyrare, men det beror på vad man vill satsa på. Många andra saker, som jeans, ska ofta vara märkeskläder. Och då lägger vi gärna ut mycket pengar för att få det bästa. Varför inte tänka på samma sätt när det gäller mat?

Men inför jul är det viktigt att inte vara moraliserande, anser Rune Kalf-Hansen och tar med skinka i en av rätterna, trots att svenskarnas konsumtion av kött har gått upp från 57 kilo per person och år till närmare 80 kilo på bara ett drygt decennium. Det har gjort att köttproduktionen nu står för lika stort utsläpp av växthusgaser som trafiken.

– I längden måste vi komma ned till en förbrukning på ett ton per person och år. Av växthusgaser alltså, inte kött, säger naturskyddsföreningens gemeralsekreterare Svante Axelsson.

– I dag ligger vi på omkring sju ton per person och år, så det är en bit kvar att gå. Men fyra ton kan vara en bra början, säger han.

– Och då måste vi alla äta mindre kött, säger han.

Fisk är alltid bättre än kött, även för hälsan, säger Rune Kalf-Hansen, och rätterna går lätt att göra vegetariska.

Matlagningskonsten då? Måste man vara stjärnkock för att få till dem?

– Inte alls. Alla tio rätterna går mycket snabbt och alla kan göra dem lätt, säger Rune Kalf-Hansen.

FAKTA: Brysselkålsspett med persiljeolja och torkade fikon
Cirka 20 brysselkålshuvuden
4 träspett
1 dl god olja
1 lime
1 dl persilja
2 msk finriven lagrad ost
4 torkade fikon
Salt och peppar

1. Skär bort roten på kålen, dela på de stora.
2. Koka i saltat vatten tre till fem minuter.
3. Stick i kålen och känn efter att det finns kvar lite motstånd.
4. Slå bort vattnet, smaksätt med salt, peppar och lite olja.
5. Fördela kålen på spetten.
6. Mixa persilja med olja och limesaft, blanda i osten, salt och peppar.
7. Bred såsen på spetten, skär fikonen i små, små tärningar.
8. Bryn dem i en torr stekpanna och strö över spetten.

Läs också: reportaget "Här lär arbetskamraterna av varandra" 14/12 2007

Läs också: fler klimatvänliga recept från Naturskyddsföreningen (pdf-fil)