I dag, fredag, varslade riksförbundet om blockad i samtliga landets kommuner. Blockaden innebär att brandmännen inte släcker bränder i kommunala byggnader som är uttagna i konflikten.

Brandmännen kommer att rädda liv, och se till att elden inte sprider sig till andra byggnader, men de kommunala fastigheterna kan få brinna ner.

– Det kan man inte utesluta, sade brandfackets ordförande Kenneth Carlsson på en presskonferens, enligt TT.

Brandmännens riksförbund är en branschorganisation inom räddningstjänsten som organiserar brandmän i hela Sverige. Organisationen saknar dock kollektivavtal för sina knappt tusen medlemmar som arbetar som heltidsbrandmän, eftersom det är fackförbundet Kommunal som traditionellt sett organiserat yrkesgruppen. Det vill riksförbundet ändra på.

Ytterligare en konfliktåtgärd är att brandmännen inte kommer att ta med sig brandslangarna när de utfört en släckning.

– Och efter ett tag tar förrådet slut, säger Kenneth Carlsson.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är förvånade över varslet. Arbetsgivarorganisationen anser att det skulle vara ohållbart med flera kollektivavtal för brandmännen, framför allt då Brandmännens riksförbund bara organiserar en mindre del av de sammanlagt 5.500 heltidsbrandmännen.

– Vi har redan gällande kollektivavtal för brandmännen i heltidskårerna genom det kollektivavtal vi tecknat med Kommunal, säger Helene Fritzon, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation i en kommentar.

Varslet berör i första hand de runt 1.000 heltidsbrandmän, och det är uppbyggt i flera etapper. Den första träder i kraft den 28 december klockan 18.00.