Svårt att tro Filippa Reinfeldts avbön
Stockholms moderata landstingsråd Filippa Reinfeldt erkänner att hennes parti i ideologisk iver att privatisera kommunala verksamheter inte tänkt på att skaffa sig garantier för att avknoppade skolor, vårdcentraler och vårdhem håller tillräcklig kvalitet för dem som ska använda dem.
Självkritik är alltid klädsamt. Men just i moderaternas fall är den inte trovärdig. Alla som följer moderaternas framfart i kommuner och landsting kan ju se att utförsäljningar och entreprenader sker utan hänsyn till användarna, de anställda eller kommunens ekonomi.
Filippa Reinfeldts egen hemkommun Täby är ett exempel på hur moderaterna förskingrar offentlig egendom. Trots massiva protester från lärare och elever sålde kommunen ut ett gymnasium till vrakpris till en moderat partivän.
De anställda får inte behålla sina avtalsvillkor
Kommunalarbetareförbundet presenterade denna vecka en behändig handbok för vad fackligt aktiva bör uppmärksamma när kommunala verksamheter läggs ut eller säljs ut till privata aktörer. Det första självklara kravet är att kollektivavtalen ska hävdas även om driften sköts av en privat aktör.
Det är inte alltid lätt. Alltför ofta händer det, när en offentlig verksamhet läggs ut på entreprenad, att de anställda som tvingas följa med inte får behålla de avtals- och anställningsvillkor som de tidigare hade. Det har till exempel hänt att ingångna pensionsavtal satts ur spel så att de anställda hux flux fått sin pensionsålder höjd med flera år, trots att deras förra arbetsgivare under årtionden har betalt in deras pensionsavgift.
Att kommuner och staten smiter från ingångna avtal för att spara kostnader skulle, påpekas i rapporten, kunna undvikas om Sverige skriver på ILO-konvention 94 vilken förhindrar dylikt lurendrejeri. Men ännu har den borgerliga regeringen inte kunnat förmå sig till detta, trots att frågan sedan länge är utredd. När det gäller att förbättra löntagarnas villkor är inte arbetsmarknadsministern särskilt alert.
Skolpengen ökar valfriheten för vissa och minskar den för fler
Kommunal vill också skärpa kommunallagens bestämmelser om att alla medborgare ska behandlas lika och strama upp tillämpningen av lagen om offentlig upphandling. Båda kraven är berättigade. Införandet av skolpeng och liknande kundvalssystem har möjligen lett till ökad valfrihet för några få men till minskad valfrihet för desto fler.
Varje år upphandlar kommunerna privata tjänster för omkring 400 miljarder. Genom anbudskonkurrens hoppas kommunen få tjänsten utförd till lägre kostnad. Risken med alla entreprenader är att beställaren misslyckas med att kvalitetssäkra den köpta tjänsten eller också att leverantören i efterhand höjer priserna.
Om det gäller ett lätt uppsägbart kontrakt behöver ingen större skada vara skedd. Men privatskolor som gör stora vinster genom att ge undermålig undervisning är inte så lätta att bli av med. De kan förstöra flera skolår för eleverna innan någon kan ingripa.
Många kommunala uppgifter är naturliga monopol. Det gäller för vattenförsörjning och fjärrvärme. Att sälja ut sådan infrastruktur till privata ägare är enfaldigt. Privata monopolister skinnar alltid kunderna genom att ogenerat ta ut övervinster.
Naturliga monopol bör drivas enligt självkostnadsprincipen
Naturliga monopol bör därför drivas offentligt enligt självkostnadsprinciper. De bör inte tillåtas kosta mer än vad som krävs för underhåll och nyinvesteringar. Det tjänar alla skattebetalare på.
Filippa Reinfeldt medger att hon ofta tänkt fel när det gäller privatisering och entreprenader. Om hon ger sig tid att studera Kommunals handbok skulle hon upptäcka att det är mycket mer hon inte alls har tänkt på – och dessutom inse att moderaternas härjningar i landets kommuner är oförnuft satt i system.