Riksdagen beslutade i dag, torsdag, att deltidsarbetslösa bara ska kunna få ersättning i 75 dagar från a-kassan. De nya reglerna börjar gälla från den 7 april nästa år.

Det betyder att deltidsarbetslösa får antalet ersättningsdagar minskade från 300 till 75.

Reglerna kommer inte gälla retroaktivt. Alltså börjar de 75 dagarna att räknas från och med den 7 april. Även för den som vid det datumet har stämplat under exempelvis 90 a-kassedagar som deltidsarbetslös kommer att ha sina 75 dagar kvar, uppger Fredrik Östbom, politisk sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet.

För en arbetslös som har arbete ibland kommer det att finnas två parallella räknemodeller. Utgångspunkten är att en heltidsarbetslös har 300 ersättningsdagar och att arbetslöshetsförsäkringen är en veckoförsäkring.

Veckor då den arbetslösa är helt utan jobb dras ersättningsdagar från de 300 ersättningsdagarna. Men veckor då han eller hon har jobb en del av dagarna kommer ersättningsdagarna tas från de 75 dagarna.

Efter en tid kommer troligen de 75 dagarna, som gäller för deltidsarbetslösa, att ta slut och det blir då inte möjligt för den arbetslösa att stämpla under veckor då han eller hon har jobb under en del av dagarna.

För en del deltidsarbetslösa kommer det därför att löna sig att säga upp sig från deltidsjobbet och vara helt arbetslös när de 75 a-kassedagarna är slut.

Fredrik Östbom på arbetsmarknadsdepartementet säger att de nya reglerna är tänkta att skapa ett incitament för att få bot den ofrivilliga deltidsarbetslösheten. Han berättar att flera kommuner kommer att erbjuda heltidsarbete till de deltidsanställda som vill ha det.