Finansmarknadsminister Mats Odell meddelade i veckan att allt är klart för att auktionera ut Vin & Sprit. Han hoppas få bra betalt. Och det får han förmodligen. Vin & Sprit är en vinstmaskin tack vare storsäljaren Absolut Vodka. Många internationella spritkoncerner är beredda att betala dyrt för att komma över dyrgripen.

Odell tror inte att det är någon risk att en internationell köpare flyttar tillverkningen till annat land. Han menar att varumärket är alltför knutet till Sverige.

Om detta visar sig vara annat än en from förhoppning återstår att se. Brännvin kan tillverkas var som helst.

Vin & Sprit har levererat årliga vinster om två miljarder till svenska staten. De pengarna går statskassan nu miste om.

I gengäld får man en stor engångsintäkt vid försäljningen. Den intäkten tänker regeringen använda till att amortera ned statsskulden. Skälet sägs vara att staten därmed slipper ifrån den låga ränta man ger låntagare av statsobligationer och andra statspapper.

Idén är korkad. Det vore bättre att placera reavinsten i någon av AP-fonderna. Då kan man räkna med en hög avkastning som mer än väl överstiger kostnaderna får statens lån, som ju främst är till för näringslivets kortsiktiga placeringar av likvida medel.

I Odells värld får inte staten tjäna pengar genom att placera i aktier. I Odells värld ska statens pengar slösas bort.

Borgs sänkta avgifter bäddar för mer skattefusk

Även finansminister Anders Borg har fått EU-kommissionens medgivande för en korkad idé.

Efter sega förhandlingar har kommissionen gett klartecken för regeringens planer på att sänka arbetsgivaravgifterna för bilverkstäder, restauranger, frisörer, taxi och hunddagis. Men först sedan regeringen lovat att införa en begränsningsregel om att företag med mer än 250 anställda inte ska omfattas.

Regeringen tror att subventionen ska minska svartarbete och momsfusk. Men i själva torde effekten bli ökat fusk såsom reglerna är utformade.

För den personal som säljer en kopp kaffe sänks arbetsgivaravgiften. För den personal som säljer en bulle i en påse kvarstår den. För den som byter ett däck på bilen sänks avgiften. För den som säljer ett däck i butiken kvarstår den.

Tossiga regler uppmuntrar till fusk

På område efter område är reglerna så tossiga. Det blir en direkt uppmuntran till fusk. Antalet kaffeserverande arbetstimmar kommer att öka och de bullförsäljande arbetstimmarna att minska. Var så säker.

Regeringen tror också att subventionen skapar nya jobb. Men subventioner skapar inga nya jobb. De kan däremot leda till en omfördelning av jobb, förutsatt att de företag som får subventionen sänker sina priser och därigenom lyckas locka över kunder från andra tjänsteföretag som saknar subvention.

Den stolliga idén är alltså att ordentliga tjänsteföretag som betalar full arbetsgivaravgift ska tappa kunder till företag som inte orkar med att betala sina avgifter.

Dagens Industri har insett detta. I en besk kommentar skriver tidningen: ”Om två företag konkurrerar med varandra kan det aldrig vara statens uppgift att subventionera det ena.”

Så trodde vi alla tidigare.

Men i Borgs värld ska den skötsamme bestraffas och den som inte förmår leva upp till sina skyldigheter belönas.

Absolut korkat.