/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/opinion_50.gif

En julstjärna i plastkruka, en skärbräda eller landstingets kalender för nästa år gör ingen människa glad.

En almanacka med motiv från hemstaden väcker blandade känslor. Däremot verkar matkorgar, presentkort och biobiljetter vara säkra kort.

Det här är inga statistiska hårdfakta – men så ungefär kan man sammanfatta svaren från 123 personer i LO-opinion. Det är inte säkert att en julklapp höjer stämningen på arbetsplatsen.

– Folk är lite otacksamma ibland. De senaste åren har vi fått ett presentkort till ett köpcentrum, eftersom det var en massa gnäll om julklapparna förut. Nu gnäller en del om att det är tråkigt med presentkort, berättar en kvinnlig undersköterska.

Män får fler julklappar än kvinnor – men otack är världens lön, eller om det nu är presenterna det är fel på. Fler män än kvinnor är missnöjda.

Landsting och kommuner verkar vara snålast – och där jobbar mest kvinnor. En manlig undersköterska berättar att årets julklapp är en almanacka ”för 20 kronor på Åhléns”.

– Årets avtalsrörelse blev för mycket för arbetsgivaren. Vi får höra att det inte finns några pengar i år.

En del vill slippa julklappar och tycker att pengarna ska gå till välgörande ändamål i stället – eller till Gais, som en göteborgare i förskingringen föreslår.

Det är dåligt ställt med jämställdheten även när det gäller julbord. Nio av tio män, men bara sju av tio kvinnor, blir bjudna på julbord – och då ska man ha klart för sig att julbord kan vara allt från en lunchkupong i matsalen till ett besök på fina krogen.

Anställda i kommuner och landsting verkar vara de som oftast får hålla till godo med en jultallrik i personalmatsalen – även om det finns en och annan i det privata näringslivet som varken får julbord eller julklapp.

En grupp får antingen julbord eller julklapp. Alla i den gruppen är kvinnor.