Har en arbetslös rätt att tacka nej till ett anvisat jobb i ett grannland utan att förlora a-kassan? Att regeringsrätten kommer att ta beslut i denna fråga beror på att den då arbetslöse byggnadsarbetaren Per-Olov Persson år 2003 tackade nej till ett anvisat arbete. Konsekvensen blev att arbetsförmedlingen anmälde honom till Byggnads a-kassa, och a-kassan straffade honom genom att sänka hans arbetslöshetsersättning med 25 procent i 40 dagar.

Ärendet som nu ligger på regeringsrättens bord har vandrat genom hela svenska rättssystemet och beslutet kommer att bli avgörande för spelreglerna på arbetsmarknaden för alla som är, eller som någon gång blir, arbetslös.

Jag som bor i Värmland ser många fördelar med närheten till den norska arbetsmarknaden. Många av Byggnads medlemmar och andra har fått arbete i Norge. Några dagpendlar medan andra har valt att bo där under längre perioder. Jag har inget emot att människor kommer till Sverige och jobbar eller att svenskar åker till andra länder för att arbeta, tvärtom. Det avgörande är att det ska bygga på frivillighet.

Tveksam till modellen
Jag har följt och agerat i det aktuella ärendet, och jag är fortfarande ytterst tveksam till att arbetsförmedlingen ska tvinga arbetslösa att söka anställning och tacka ja till arbete i Norge för att inte riskera att förlora sin a-kassa.

Min tveksamhet grundar sig på att det finns skillnader mellan de aktuella länderna som kan skapa problem för den enskilde. Främst olikheterna mellan Norges och Sveriges försäkringssystem.

Om detta ärende kommer att vinna laga kraft så innebär det inte bara att den arbetslöse är tvungen att ta ett arbete i ett annat land utan tvingas också in i ett annat lands försäkringssystem som skiljer sig från det svenska, bland annat:

  • Färre dagar för vård av sjukt barn.
  • Färre dagar för föräldraledighet.
  • Sjukpenningen är begränsad till 1 år.
  • De deltidsarbetslösa har sämre villkor.
  • Vid resor till och från jobbet är arbetstagaren oförsäkrad i Norge.
  • Vidare finns det också oklarheter vad gäller arbetsskadeförsäkringarna och kollektivavtalen. Hur påverkas den enskilde arbetstagaren av att Norge icke är medlem i EU? Vilka skatteeffekter kan uppstå? Mycket har gjorts för att hitta lösningar mellan länderna, men det är en bit kvar .

Om regeringsrätten dömer till fördel för a-kassan så kommer beslutet att påverka alla arbetslösa. Konsekvensen kan leda till att även arbetslösa i Stockholm, Sundsvall, Malmö eller Göteborg blir hänvisade att ta ett jobb i Finland, Tyskland och Estland för att inte riskera att få sänkt ersättning eller förlora sin a-kassa.

Att rycka upp människor från hem och familj och tvinga dem att flytta till kanske osäkra provanställningar och deltidsjobb samma dag som de blir arbetslösa är både dumt, dyrt och oansvarigt.

Lars Mejern Larsson
S-riksdagsledamot och ordförande för Bygg 29:an
Skriv ett e-postbrev till redaktionen