Fackliga stridsåtgärder får inte skrämma bort företag från att etablera sig i ett land, om inte en inhemsk domstol kommer fram till att syftet är att skydda arbetstagare.

EU:s domstol slår i dag, tisdag, fast att fördragets bestämmelser om etableringsfrihet är tillämpliga på stridsåtgärder som vidtas av en fackförening eller en sammanslutning av fackföreningar.

Det var det finska sjömansfacket som hotade med stridsåtgärder för att få behålla sitt finska kollektivavtal när rederiet Viking Line skulle flagga ut till Estland.

Tolkningar
Samtidigt öppnar EU:s domstol för tolkningar i den nationella domstolen, som i Viking Line-målet är Court of Appeal i London. Orsaken till det är att Internationella transportarbetarefederationen, med huvudkontor i London, samarbetar med Finska Sjömansunionen.

I domen från EU:s domstol står samtidigt att inskränkningen av fördragets regler om etableringsfrihet kan vara motiverad med hänsyn till allmänintresset som skyddet av arbetstagarna.

Men då ska dessa inskränkningar ha ett legitimt syfte och får inte gå utöver vad som är nödvändigt. Vad som är nödvändigt och om syftet är av allmänt intresse överlämnar domstolen i Luxemburg till den nationella att ta ställning till.

LO nöjt
– Domen ger facket rätt att bekämpa lönedumpning.  Den fria rörligheten måste kunna inskränkas om den leder till försämringar för arbetstagarna, säger Erland Olauson, LO:s avtalssekreterare.

– Det är en seger för den europeiska fackföreningsrörelsen att domstolen tydligt slår fast att rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är en grundläggande rättighet inom EU, fortsätter han.

En hel sida i domen handlar om att syftet med EU är att förbättra levnadsvillkoren.

– Det finns många bra skrivningar i domen. För oss i Norden är stridsåtgärder enbart till för att förbättra villkoren för arbetstagarna. Så det är svårt att se att vi skulle få problem utifrån den här domen, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättskydd.

Utflaggningen av fartyget Rosella från Finland till Estland skulle genomföras för att få ner löner och andra personalkostnader.

Läs också: artikeln "Strejkrätt men inte obegränsad", 11/12 2007

Läs också: artikeln "Strejkrätt ställs mot fri rörlighet", 7/12 2007

Ladda ner: hela EU-domen (som pdf)