Domen från EU:s domstol i Viking Line-målet, som kom i dag, tisdag, handlar om etableringsfriheten. Niklas Bruun betonar att Laval-målet som meddelas den 18 december mer är fokuserat på fri rörlighet av tjänster.

– Det går därför inte att dra alltför långtgående slutsatser om Laval-målet utifrån den här domen förutom när det gäller strejkrätten, säger Niklas Bruun.

I domen, anser Niklas Bruun, dras riktlinjer upp för en proportionalitetsprincip, något som är mycket kontroversiellt för de svenska facken.

När en domstol prövar om en strejk är acceptabel ska hänsyn tas till syftet med strejken och också om det finns andra åtgärder som skulle kunna leda fram till samma mål.

– EU:s domstol går ganska långt. Man kan diskutera om inte en proportionalitetsprincip införs också i Sverige och i Finland via EU-rätten, säger Niklas Bruun.

I domen står att en åtgärd som kan leda till att fartyget inte kan flagga ut utgör en begränsning av den fria etableringsrätten. Den begränsningen kan vara acceptabel och kan godkännas under förutsättning att syftet med stridsåtgärderna är legitima och att de inte går utöver vad som är nödvändigt. Domstolen säger därmed att en proportionalitetstest måste göras, anser Niklas Bruun.

Läs också: artikeln ”Strejkrätt mot rörlighet i domen”, 11/12 2007

Läs också: artikeln ”Strejkrätt ställs mot fri rörlighet”, 7/12 2007