Sänkningen är av tjänsteföretagens arbetsgivaravgift förenlig med EU:s regler för statsstöd, anser EU-kommissionen. Därmed fick regeringen grönt ljus att sänka avgifterna.

Godkännandet motiveras utifrån att det är ett initiativ för att bekämpa svartarbetet. Effekterna kan också bli att sysselsättningen ökar och att arbetsgivarna uppmuntras att anställa de mest sårbara. De är, enligt kommissionen: invandrare, lågutbildade, ungdomar och deltidsarbetande kvinnor.

De positiva effekterna uppväger en snedvridning av konkurrensen som inte anses bli stå stor på grund av stödets art och begränsade varaktighet till år 2010, enligt kommissionen.

– Det gläder mig att kunna godkänna ett initiativ för att begränsa svartarbetet, säger Neelie Kroes, kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor.

Arbetsgivaravgifterna sänks från 32 procent till 10, men endast för mikroföretag samt små och medelstora upp till 250 anställda.

På finansdepartementet uppges att propositionen måste skrivas om utifrån kommissionens beslut. Röstningen i riksdagen kan äga rum under våren. Sänkningen av arbetsgivaravgiften kan bli verklighet någon gång senare på våren eller under försommaren.

Läs också: hela beslutet från EU (klicka på SW så kommer svenska översättningen)