Arbetsmiljö och försäkringar blir inga frågor för centrala LO framöver. Organisationen skissar på en verksamhet som i stället prioriterar avtal och LO-ekonomerna.

För LO:s del handlar det om minskade resurser till följd av att förbunden tappar medlemmar, och till följd av att avgiften till LO legat på samma nivå sedan början på 1990-talet.

Tanken bakom nyorienteringen är att arbetsmiljö- och försäkringsfrågor ska flyttas över till förbunden, och med detta ansvar följer pengar som LO i dag får utifrån. I gengäld ska förbunden gå med på att betala en avgift till LO som anpassas till kostnadsutvecklingen. Detta erfar LO-Tidningen.

Förhandling pågår
Än så länge finns en principskiss som LO-styrelsen har fattat beslut om. Delar av den förhandlas just nu med de olika förbunden och med facken i LO-borgen.

Enligt skissen ska förändringarna ske i tre steg. Före nyår ska centralorganisationens prioriteringar slås fast. I mitten på februari ska en ny organisation vara klar, och sista fasen är att bemanna den nya organisationen. Det ska ske under våren.

Enligt principskissen ska avtalssamordning och LO-ekonomerna fortsatt ha hög prioritet. Det ska även bemanningsavtalet, omställningsavtalet och Samhallavtalet, där LO sköter förhandlingarna.

Mindre arbetsmiljö
Nedprioriterat för LO:s del, och utflyttat till förbunden, blir arbetsmiljö- och försäkringsfrågor. Det kan tänkas att ansvaret för någon enstaka del blir kvar på Landsorganisationen.

Till arbetsmiljöarbetet får LO i dag pengar från den tidigare arbetsmiljöfonden, medan försäkringsarbetet i viss utsträckning bekostas av pengar från försäkringssystemet där bland annat Folksam och Fora finns.

Tanken är också att kultur, näringslivsutveckling och yttre miljö helt avskaffas som arbetsområden för LO.

Även den fackliga utbildningen ska bort från centralorganisationen enligt ett tidgare beslut. I stället är ska Runö-skolan ska bli ett fackligt utbildningscentrum. Det innebär att LO:s fackliga utbildningar försvinner från Brunnsvik.

Facket bekräftar
Jonas Ivman är ordförande i LO-ombudsmännens klubb. Han bekräftar att förhandlingar pågår om LO:s arbetsområden och att det inte är helt klart. Han vill dock inte uttala sig närmare förrän ombudsmannaklubben haft medlemsmöte.

Ulf Sjödin är chef för IF Metalls avdelning för arbetsmiljö- och försäkringsfrågor. Han har försökt ta reda på vad LO-förslaget innebär, men fått till svar att det bara ska diskuteras i LO-styrelsen. Han vet dock att en tanke är att flytta över en del frågor till förbunden, och det tror han inte är bra.

– Väldigt många frågor är lika för förbunden. De borde samordnas och drivas gemensamt, säger han.