Rekordstark jobbperiod trots mattning
Amsprognosen för nästa år säger att sysselsättningsökningen blir mindre än i år. Men jobben blir fler i hela landet, och ökar mest i storstäderna.
Prognosen bygger på intervjuer med 13.000 arbetsställen och nästan alla kommuner och landsting.
– Det sker en viss avmattning på arbetsmarknaden 2008 men man måste komma ihåg att vi haft en exceptionellt bra ökning de senaste åren, säger Bo Bylund, Ams generaldirektör.
Han pekar på att sysselsättningen mellan 2005 och 2008 kommer att ha ökat med 260.000 personer, vilket gör perioden till en av de starkaste de senaste 50 åren.
Minskning i industrin
De nya jobben kommer bland annat som privata tjänster, i offentlig sektor och i byggbranschen. En viss minskning av sysselsättningen kommer att ske inom industrin tror Ams.
De flesta nya arbeten kommer att finnas i storstadsområdena, men sysselsättningen ökar i hela landet. Det är i första hand personer med eftergymnasial utbildning som får arbete – mellan 60 och 70 procent av de nya jobben går till dem.
Svårt komma in
Det är framför allt fyra grupper som enligt Ams kommer att ha svårt att få fäste på arbetsmarknaden: de som bara har grundskoleutbildning, är utomeuropeiskt födda och högst har gymnasieutbildning, funktionshindrade eller arbetslösa äldre än 55 år.
Samtidigt kan Ams konstatera att de krympande anslagen nästa år innebär färre anställningsstöd och att större del av pengar kommer att användas till aktivitetsstöd för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin och i ungdomsgarantin. Ams ser också att vuxenutbildningen drar ner och att antalet arbetsmarknadsutbildningar kommer att ligga på en låg nivå. Det betyder att det är små chanser att få en utbildning för många av dem som behöver det.
Ingen idé
Även nästa år kommer det att vara brist på arbetskraft inom vissa områden, men en minskade ökningstakten medför enligt Ams att bristen på arbetskraft inte längre ökar.
Den största arbetskraftsbristen finns inom byggbranschen, i vissa kvalificerade industrijobb, för arbeten inom teknik och data, för specialister inom sjukvården och i en del läraryrken.
Ams enkät visar att bortåt 50.000 jobb inte blivit tillsatta för att det inte finns kvalificerad arbetskraft – eller för att arbetsgivarna inte ens tycker det är någon idé att försöka få tag på arbetskraft.
Läs också: hela Ams rapport "Arbetsmarknadsutsikterna för år 2008" (som pdf)