Den kinesiska koncernen Fanerdun har akuta finansiella problem och lägger ner byggnationen samtidigt som den lämnar tillbaka halva byggtomten.

Som LO-Tidningen berättade i förra veckan har 30 kinesiska byggnadsarbetare åkt hem till Shanghai. Resten av de 130 byggarna ska lämna Sverige inom kort. De har inte fått ut sina löner. Företagets förklaring är att kinesiska myndigheter inte har tillåtit att pengar förs ut ur Kina.

Enligt Byggnads på orten har Fanerdun brutit mot kollektivavtalet både när det gäller utbetalning av lön och arbetstid.

I söndags eftermiddag krävde Kalmars kommunledning tillbaka halva den reserverade marken vid ett möte med koncernens ägare Jinxing Luo. Tidningen Barometern berättar att uppgörelsen blev klar, och att den återlämnade marken är planlagd och kan användas för andra företagsetableringar.

Den kinesiska handelsplatsen i Kalmar var tänkt att locka uppköpare från hela norra Europa. Men med Fanerduns ekonomiska problem är framtiden för projektet osäkert.

– Det blir inte samma tempo på bygget längre, i avvaktan på att Fanerdun ska få det här tillståndet av kinesiska myndigheter att föra ut pengar ur Kina, säger Johan Persson (s), kommunalråd i Kalmar, till TT.

Han är dock inte oroliga att bygget ska stanna av helt:

– Nej, det är jag inte. De har investerat så mycket pengar i det här, svarar Persson på TT:s fråga.

Läs också: artikeln ”De tvingas vända hem utan lön”, 5/12 2007
Läs också: reporaget "Kalmar drömmer om kinesisk boom", 12/10 2007