Bristen på ingenjörer drar upp lönerna. Yrkesgruppen kan räkna med en höjning på minst 5 procent under första avtalsåret – och den som själv förhandlar upp sin lön kan få ännu mer.

När drygt hälften av fackförbundet Sveriges Ingenjörers medlemmar i industrin var klara med sina lokala löneavtal var den genomsnittliga löneökningen 4,3 procent.

Förhandlingschef Jan Nilsson säger att det förmodligen blir något lägre utfall för dem som är kvar. Till de lokala uppgörelserna kommer vanligtvis en individuell löneutveckling som ger kring 1 procent.

– Ser vi till reallöneutveckling så är det ett bra resultat, Det hänger ihop med att landet går bra och vi bidrar till landets utveckling. Löneökningarna är dessutom en slags avkastning på våra utbildningar, säger förhandlingschef Jan Nilsson.

Han säger att den stora efterfrågan på ingenjörer bidrar till att höja lönen. Många ingenjörer får höjd lön genom att byta jobb. För att hjälpa till med jobbyten startar facken egna förmedlingar. Det finns redan på fyra orter och två till är på gång.

Sveriges Ingenjörer har strax under 100.000 yrkesaktiva medlemmar. Runt 30.000 av dem arbetar i industrin. Före avtalshöjningen låg industriingenjörernas genomsnittslön på drygt 39.000 kronor.

Läs också: artikeln "SCB spår ljus arbetsmarknadsvår", 10/12 2007