Arbetsförmedlingen får backning av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Det var inte rätt att hänvisa en småbarnsförälder till jobb 140 mil hemifrån.
– Det låter bra, konstaterar Rebecca Magnusson som tänker använda ministerns argument när hon går till arbetsförmedlingen.

LO-Tidningen har tidigare berättat om Rebecca Magnusson i Luleå som anvisats arbete i Karlskrona, 140 mil bort, som mycket väl kan bli en provanställning på deltid.

I Luleå har Rebecca Magnusson en dotter på strax under två år och en man som har mycket helg- och kvällsjobb. Arbetsförmedlingen har förklarat för henne att hon kan veckopendla till familjen om hon får arbete.

Vill inte diskutera
Det tycker uppenbarligen inte arbetsmarknadsministern – åtminstone inte utifrån vad han förstått om Rebecca Magnussons jobbanvisning i medierna. Däremot är ministern inte beredd att diskutera några ändringar av reglerna.

I fredags diskuterade riksdagen a-kassereglerna med utgångspunkt från LO-Tidningens artikel om Rebecca Magnusson. Socialdemokraterna Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo samt miljöpartisten Ulf Holm ifrågasatte reglerna och tillämpningen av dem.

Inte egna regler
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins huvudsakliga argument var dock att bestämmelserna om vad som är ett lämpligt arbete är rimliga och att det inte är den borgerliga regeringen som infört dem.

Han förklarade att reglerna innebär att arbetsförmedlingen, när den avgör vad som är ett lämpligt arbete, ska ta hänsyn tas till bland annat om det finns barn som är beroende av den arbetslöses dagliga närvaro – och om maken eller makan inte ensam kan sköta det gemensamma hushållet om den arbetslöse flyttar till annan ort.

Glad över beskedet
Rebecca Magnusson var själv hemma med sin dotter som var sjuk i fredags och följde då debatten i riksdagen på tv. Hon är glad över beskedet från arbetsmarknadsministern.

– Det låter bra att ministern erkänner att förmedlingen gjort fel, säger hon.

Rebecca Magnusson tänker ta upp Sven Otto Littorins argument med arbetsförmedlingen, men än har hon inte hunnit för hon har varit i Norrköping och sökt jobb. Det anvisade arbetet i Karlskrona har hon sökt, men än har hon inte hört något från arbetsgivaren.

Läs också: artikeln”Naturligt att söka jobb på annan ort”, 16/11 2007

Läs också: artikeln ”Ta provanställning 140 mil hemifrån”, 9/11 2007

Läs också: interpellationsdebatten, 7 december 2007, i riksdagen om konsekvenser av a-kassereglerna