Ett år återstår av president George Bushs mandatperiod. Sista året vid makten brukar vara en tid för febril lagstiftningsaktivitet. Lagförslag som dragits i långbänk måste skyndas igenom innan efterträdaren tillträder. Det ser ut att bli likadant nästa år.

Näringslivsintressen och arbetsgivarorganisationer lobbar hårt. De fruktar att en ny regering gör det svårare att få igenom de lagändringar som står på deras önskelista.

Den amerikanska handelskammaren vill ha en skärpning av lagen som ger anställda rätt till tre månaders obetald sjuk- eller föräldraledighet. Den hävdar att lagen missbrukas, samtidigt som de demokratiska presidentkandidaterna talar om en utvidgning.

– Vi vill få det här gjort före valet. Nästa Vita hus kan komma att vara mindre välvilligt inställt till vår hållning, säger Randel Johnson, vice ordförande för handelskammaren till New York Times.

Andra lagändringar som näringslivet vill skynda på rör lättade miljöbestämmelser och arbetstidsreglering. I det andra lägret på arbetsmarknaden är tonen en annan. De sju Bushåren har beskrivits som en politisk ökenvandring för fackföreningsrörelsen. Först efter framgångarna i fjolårets kongressval fick den något som helst inflytande över den politiska dagordningen. Nu vädras morgonluft och valsatsningen nästa år kommer att bli den största någonsin. För att få igenom den hett eftersökta lagändringen som skulle underlätta facklig organisering måste det ske ett skifte på presidentposten.

– Det är ännu tidigt, men om demokraterna vinner presidentmakten så kan det bli ett tillfälle för en historisk förändring, säger Bill
Samuel, politikansvarig vid centralorganisationen AFL-CIO till Reuters.