En strimma hopp skymtar för de 325 personer som ser ut att förlora sina jobb 2009, när Stora Enso planerar att lägga ner Norrsundets bruk utanför Gävle. Ledningen har sagt ja till att träffa industrimannen Lennart Holm som vill köpa bruket.

Företaget har hela tiden ställt sig avvisande till en försäljning eftersom fortsatt drift av massafabriken i annan regi innebär ökad konkurrens om råvaran. Men efter fackeltåget i onsdags kväll gick ledningen dock med på fackets krav att åtminstone träffa Lennart Holm.

Elisabeth Salander Björklund, vice vd på Stora Enso och ansvarig för virkesförsörjningen, är dock mycket pessimistisk. Till Dagens Nyheter säger hon att Stora Enso inte är intresserat av någon affär om Holm planerar att använda ved.

Örjan Larsson, ordförande för Pappers avdelning 146 i Norrsundet, vill dock ännu inte låta hoppet fara.

– De var avvisande till att träffa honom, och de ändrade sig om det, säger han. Holm har ett helhetskoncept som vi tror kan gagna alla parter, men han får själv lägga fram det för Stora Enso. Vi tror att de kan ändra sig.

Samtidigt arbetar dock Örjan Larsson och Pappersavdelningen vidare med diskussioner om omställningspaket och nyetableringar för den händelse att försäljningen inte blir av.

Läs också: reportaget "Chocken behåller greppet", 12/11 2007