Nu bygger vi med trä igen
Tre av de elva träbyggen som tävlar om utmärkelsen Träpriset 2008. I april står det klart vem som vinner den gyllene hästen och prispengen på 100 000 kronor. Från vänster: Naturum Store Mosse i Gnosjö, Juniper House på Gotland och Sörgårdsskolan i Vaggeryd. Foto: Åke E:son Lindman. |
Trots att Sverige är ett skogsland med röda trähus med vita knutar har högre bostadsbyggande i trä länge varit förbjudet. Men nu ökar byggandet i trä.
– Trä har vissa taktila värden. Det handlar om lukt och förnimmelse. Ljus bryts också på ett speciellt vis i träbyggnader. Trä är dessutom en del av vår kultur, säger Lars Stehn.
Han är en av landets två professorer i träbyggande, och tycker att träbyggen både är bra för miljön och ger hög kvalité. Trä skapar bra arbetsmiljö och byggandet är snabbt och billigt.
Kommit priser
I över 100 år var det förbjudet att bygga bostadshus högre än två våningar. Det motiverades av brandfaran. Men när Sverige gick med i EU i mitten på 1990-talet upphävdes trähusförbudet. Sedan dess har olika krafter verkat för mer trä i husen. Regeringens mål är att 30 procent av flervåningshusen ska byggas i trä. Och priser har instiftats.
Gran används när träet ska vara bärande, och bostadshusen kommer i dag upp i sju åtta våningar. Men många gånger syns det inte att det är ett trähus. Stockholms slott är en av landets största träbyggnader. Och i Gamla stan finns landets bäst bevarade trähus – utan att det går att ana bakom den putsade fasaden.
– Visst finns det nackdelar med trä. Det kan spricka och det kan brinna. Materialet rör på sig och det kan mögla, säger Lars Stehn.
Skogsindustrin och Skogs- och träfacket jobbar tillsammans för träet i sin kampanjorganisation Träbyggnadskansliet.
Där finns Niclas Svensson:
– Det finns ingen anledning att ha betongstommar i hus som är lägre än åtta våningar. Trä är dessutom mycket mer miljövänligt än betong, säger han.
Förnyar sig själv
Niclas Svensson hävdar att betongindustrin står för 15 till 20 procent av världens koldioxidutsläpp, medan trä binder koldioxid och trä är ett förnyelsebart byggmaterial.
Nu är Niclas Svensson ingen total motståndare till betongbyggande. Själv bor han på elfte våningen i ett betonghus och det trivs han med. Målet är snarare att det ska finnas plats för olika byggmaterial. Både Lars Stehn och Niclas Svensson ser möjligheter att utveckla rationella och billiga byggmetoder med trä. De tänker sig att bostadshusen ska prefabriceras i fabriker: Byggjobben sprids över hela landet och på själva byggplatsen kan de färdiga delarna bara sättas ihop.
Men än är inte fabriksbyggandet särskilt utvecklat. När tidningen Byggnadsarbetaren besökte bygget av Europas högsta trähus – fyra sjuvåningshus i Växjö – klagade många byggnadsarbetare på att mycket inte passade. Rörkopplingarna passade inte mellan byggelementen. Isoleringen fick byggnadsarbetarna pressa in för hand. Och de fick fräsa många mil med spår för golvvärmen – det kan fabriken inte göra än.
Men det där kanske man inte behöver bli så sur över. Den positivt lagde snickaren Mats Karlsson sa till Byggnadsarbetaren:
– Man kan väl säga att det finns en enorm utvecklingspotential i det här byggandet.
Läs också: mer på Skogsindusrins hemsida där du kan se alla elva tävlingsbidrag