Nordisk modell kan ge ökad tillväxt
Jämställdhet och fler barn är bra för hög tillväxt, anser den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Och den nordiska vägen får lovord.
I sin rapport, Barn och bossar, att kombinera arbete och familj, jämför OECD förutsättningarna för familjer att klara hem och jobb i organisationens 30 medlemsländer.
Frågan är akut. I väst sjunker födelsetalen och hotar att sänka tillväxttakten. Tidigare har OECD ofta givit rådet att skära ned på offentliga utgifter. Nu studerar organisationen i stället hur offentliga utgifter för familjebildning och barnafödande kan få bäst genomslag på tillväxten.
Mer stöd till ensamma
Den nordiska modellen lyfts fram och många av OECD:s råd känns igen. Ensamstående föräldrar ska förmås att arbeta samtidigt som barnomsorgen måste byggas ut.
Många länder måste göra det lättare att stanna hemma när barnen är sjuka, och föräl-drapenningen bör åtminstone till någon del reserveras för vardera föräldern.
OECD förkastar samtidigt vårdnadsbidrag i den form de svenska kristdemokraterna vill ha. Att förutsätta att en förälder inte ska jobba för att vara hemma med barnen ”kan låta förnuftigt men är ofta kontraproduktivt”, skriver OECD.
Undviker kvinnor
”Det förstör drivkraften att arbeta och får arbetsgivare att tro att kvinnor kommer att vara hemma, så de anställer inte kvinnor.”
Samtidigt finns det flera tankegångar i rapporten som inte stämmer med den svenska modellen, bland annat att länderna bör införa mer deltid och flexibla arbetstider samt att föräldraförsäkringen bör vara – visserligen bra betald – men kort.
FAKTA: Danmark i topp
Bäst system för familjer och tillväxt finns i Danmark och Island, enligt OECD. Därefter kommer Sverige, Finland, Norge och Frankrike. Tyskland, Korea och Kroatien ligger i botten.