KI räknade med högre lönelyft
Tjänstemännen i Sif får löneökningar på runt 3,8 procent under det första avtalsåret. Det är lägre än väntat.
Samtidigt visar uppskattningar hos IF Metall att lönen för verkstadsarbetarna ökar med minst 4 procent under samma period. Hos Sif kan Jan Jangsäter, chef för förhandlargruppen, konstatera att löneutfallet inte är riktigt på den nivå som facket trott.
– Det är väl halvhyfsat. Samhällsekonomin lär inte rasa samman om vi försöker ta ut lite mer vid nästa lokala förhandlingstillfälle, säger han.
Olika förutsättningar
Jan Jangsäter berättar att nivån på de lokala påslagen har sjunkit med tiden, och det tror han beror på att de som gjort upp först har haft arbetsgivare som kunnat betala mer.
– Siffrorna från Sif säger att löneglidningen för 2007 ser ut att bli lägre än normalt, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.
Sif har fått in uppgifter för det lokala löneutfallet för hälften av de medlemmar som är med i någon fackklubb, och de visar att lönepåslagen ligger på mellan 3,7 och 3,8 procent för det första avtalsåret. Enligt statistiker Anna Lövgren brukar det vara en mycket säker uppgift om hur löneutfallet blir för Sifs samtliga medlemmar. Det betyder att löneglidningen – påslagen utöver de centrala avtalen – ligger på ungefär 1 procentenhet.
Andra siffror
IF Metall har inte en lika samlad bild än. Men Tommy Thunberg, ansvarig för teknikavtalet, uppskattar att lönepåslagen hamnar på minst 4,0 procent under första avtalsåret. I samma riktning pekar Medlingsinstitutets lönestatistik som presenterades i början på veckan. Siffrorna är annorlunda, och det beror på att det handlar om den verkligt utbetalda lönen under det senaste året. För hela arbetsmarknaden hade lönerna under det senaste året ökat med 2,9 procent.
Det kan jämföras med Konjunk-turinstitutets prognos som säger att lönerna ska öka med 4,3 procent under 2007 och med 4,6 procent under det första avtalsåret som börjar och slutar första april. Christina Eurén på Medlingsinstitutet konstaterar att löneökningarna är låga, och att statistiken som presenteras så här års brukar säga hur stora löneökningarna blir. Möjligen har de lokala avtalsrörelserna dragit ut på tiden så att löneökningarna kan bli större än dagens siffror.
Teknikföretagens förhandlingschef Karl Olof Stenqvist tror att hela bilden av löneutvecklingen ännu inte syns i statistiken.
– Men Medlingsinstitutets siffror kan ju stämma och då är vi tacksamma för att facken håller igen. Det skulle innebära att
löneutvecklingen är mer balanserad än vi befarat, säger han.
Handels i topp
Enligt Medlingsinstitutets siffror har arbetare inom handel samt hotell- och restaurangbranschen fått bland de största ökningar med 4,8 procent. Industriarbetarna har fått 3,8 procent och byggnadsarbetarna 2,5 procent.