/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/vegetariskorkester_4907.jpg

MUSIK. Utmaningarna är många, om man vill vara en demokratiskt arbetande orkester utan ledare. Och de blir inte färre om man också bestämmer sig för att endast använda instrument man själv kan tillverka av färska grönsaker.

Vienna Vegetable Orchestra består av 14 musiker, ger 20–30 konserter om året och har producerat två skivor (den senaste heter Automate). Instrumenten tillverkas samma dag som konserten. En del är lite komplicerade, som”gurkofonen” och ”morotsflöjten”. Andra, tomat och purjolöksviolin, är spelbara som de är, berättar Nikolaus Gansterer, en av musikerna, på telefon.

När de ger konsert hemma i Wien inhandlas instrumenten på ärevördiga marknadsplatsen Naschmarkt, och under turnéer besöker de lokala grönsaksmarknader.

Efter konserten bjuds publiken alltid på grönsakssoppa. Det har tagit dem tid att organisera arbetet, såväl musikaliskt som socialt. Den icke-hierarkiska strukturen ställer krav på samtalet. Och grönsaker kräver ett eget notspråk.

”Det händer alltid att ett eller två instrument går sönder under konserten”, säger Gansterer, och ljudet förändras i takt med att grönsakerna torkar under strålkastarna.

En stor del av de grönsaker som säljs i Europa kommer från södra Spanien. Där skördas och packas de av invandrade papperslösa lantarbetare under eländiga arbetsförhållanden och med orimliga löner. Som det anstår en demokratiskt arbetande grönsaksorkester, har Vienna Vegetable Orchestra därför kontaktat det andalusiska lantarbetarfacket om en solidaritetskonsert.

(Foto Anna Stöcher. Se även VVO:s hemsida www.vegetableorchestra.org)

Sven Cahling
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen