Chiquitas aktieägare stämmer tio direktörer i företagsledningen för att ha orsakat ekonomiska förluster genom att att ha finansierat paramilitären och dödsskvadronen AUC  i Colombia.

Direktörera orsakade företaget ekonomiska förluster i samband med att det i mars i år framkom  att Chiquita gjort 100 utbetalningar om sammanlagt 1,7 miljoner dollar (11. 053.400 kronor) till de paramilitära dödsskvadronerna AUC i Colombia mellan 1997–2004.
I Colombia anklagas AUC för att ha bragt 4.500 människor om livet enbart i regionen Urabá, bland dem hundratals bananarbetare och fackliga ledare.

För att undvika en långdragen juridisk process gjorde företagsledningen en uppgörelse med USA:s justitiedepartement om att betala 25 miljoner dollar till den amerikanska staten. Men det föll inte i god jord och nu stämmer aktieägarna de tio i företagsledningen och kräver att de ska betala tillbaka vad de har tjänat i företaget för att gottgöra skadan de vållade Chiquita genom böterna.

Stämts i civilprocess
”Detta är en åtgärd som aktieägarna vidtagit mot tjänstemän och direktörer som avsiktligt brutit mot sina skyldigheter. Som konsekvens av deras olagliga verksamhet tvingades Chiquita Brands att betala en hög bötessumma. Dessutom har företaget stämts i en civilprocess av de anhöriga till AUC:s offer”, skriv er aktieägarna i sin stämning.

I Colombia har de anhöriga till offren för AUC och en stor allmän opinion i landet krävt att Chiquitas företagsledning ska uppge vilka i företagsledningen som var de ansvariga för utbetalningarna till AUC. Men företagsledningen har vägrat. Inte heller USA:s justitiedepartement offentliggjorde namnen när man ingick uppgörelsen med Chiquita. Men i och med stämningen avslöjas vilka personer som stod bakom transaktionerna till AUC i Colombia.

Bland de tio figurerar vd:n Fernando Aguirre. Men även advokaterna som var företagets rådgivare samt de ansvariga för bokföringen som registrerade de hundra betalningarna som ”säkerhetsutgifter” namnges nu offentligt.

Bonus på tre miljoner
Aktieägarna är särskilt irriterade över att Aguirre höjde sin årslön med 13 procent trots att aktien sjönk 2006 med 25 procent samt att han gav sig en bonus till ett värde av tre miljoner dollar. Något märkligt, tycker aktieägarna, eftersom företaget förlorade pengar som resultat av transaktionerna till AUC.

Aktien för Chiquita Brands har sjunkit från 30 till 12,5 dollar vilket i rena förluster motsvarar cirka 750 miljoner dollar, hävdar bolagets ägare. På detta ska man också lägga de saftiga advokatarvodena som bananföretaget tvingas betala. Chiquita står nu inför en ytterligare svår juridisk process och kan komma att dömas till ännu större böter i form av ekonomisk kompensation till offrens anhöriga för att Chiquita Brands bidrog till finansiering av AUC.

Dick Emanuelsson
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen