Överåklagare Christer van der Kwast har lagt ned stor möda på att undersöka om statssekreterare Ulrica Schenström var utsatt för ett mutförsök när hon rumlade runt på krogen med en journalist från TV4. Han har till och med beordrat poliser att gå igenom TV-redaktionens bokföring.

Nu har åklagaren efter att ha grubblat över saken beslutat sig för att lägga ned förundersökningen om misstänkt mutbrott.
Han motiverar beslutet med att den våta krogkvällen snarast hade karaktären av ett privat möte – och vid sådana är tillåtet att bjuda på både det ena och det andra.

Fjantigt utreda krognota på 472 kronor per person
Privat och privat! Reportern från TV4 försökte locka ur Schenström nyheter från regeringskansliet. Och Schenström försökte förmedla en positiv bild av regeringens insatser. Det är inget märkvärdigt med det. Politiker och reportrar träffas ofta på restauranger för att utbyta information. Det ingår i jobbet. Att utreda en restaurangnota om 472 kronor per person är fjantigt.

Orsaken till att Ulrica Schenströms ställning blev ohållbar var politisk. Hon var under krogkvällen ansvarig för regeringens krisberedskap. Men hennes ansvarskapacitet var klart nedsatt.

Det är inte första gången van der Kwast gör besynnerliga prioriteringar över vad han som åklagare bör syssla med. För något år sedan lyckades han dupera en tingsrätt till att tro att Jämtlands landshövding Maggi Mikaelsson i lagens mening var skyldig till tagande av muta när hon lät sig bjudas på en trerätters middag och älgjakt av det lokala näringslivet.

Hovrätten upphävde tingsrättens dom. Hovrätten påpekade att regeringen i sina instruktioner till landshövdingar ålägger dessa att delta i de bjudningar och andra arrangemang som näringslivet anordnar. Men kwasten gav sig inte. Han har nu överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen.

Van der Kwast vågade inte inleda förundersökning mot Bildt

Christer van der Kwast har även prövat utrikesminister Carl Bildts handel och vandel. Men han var då inte modig nog att ens inleda en förundersökning. Det var beklagligt eftersom Bildts affärer till skillnad från fallen ovan vore intressanta att få rättsligt belysta.
Bakgrunden till att mutmisstankar riktats mot Bildt var att denne efter att han tillträtt som utrikesminister erhöll fem miljoner i optioner från oljebolaget Vostok Nafta. Beslutet att tilldela Bildt pengarna fattades av bolagets styrelse efter valet.

Christer van der Kwast meddelade med beställsam raskhet att han inte tänkte ägna sig åt saken. Han avskrev ärendet med förklaringen att det visserligen ”utan tvivel finns ett yttre samband” mellan Bildts tjänsteutövning och förmånen, men att sambandet i sig inte är ett skäl att inleda en förundersökning mot Bildt, eftersom denne måste antas äga en sådan inre moralisk resning att risken för att han ska hamna i en jävssituation är försumbar.

Utrikesministrar kan tjäna miljoner vid sidan om
Logiken är inte uppenbar. Ingen hade bett åklagaren att bedöma Bildts karaktär. Vad anmälarna ville få prövat var om det är förenligt med utrikesministerrollen att erhålla optioner från ett företag som är inblandat i rysk maktpolitik och dragandet av oljeledningar i Östersjön.

Så blev det inte. Framtida utrikesministrar kan vara lugna. Att tjäna några miljoner vid sidan om är tillåtet. Men Gud nåde lägre befattingsinnehavare av kvinnokön som låter sig bjudas på middag eller drinkar. Mot dem kan kwasten slå till när det faller honom in.