/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/opinion_48.png

Undersköterskor är mest underbetalda. Börsdirektörer är mest överbetalda.

Det är svaret från dem som är med i LO-opinion på frågan om vilka yrkesgrupper som är under- respektive överbetalda för det arbete de utför.

Listan innehåller 22 yrken och LO-opinion uppmanades att gå på känsla. Svaren är ändå anmärkningsvärt fria från avundsjuka.

– Jag tycker ofta att lönerna är orättvisa, men de lägre lönerna måste upp – inte tvärtom, anser Linnea Nilsson, Östersund, undersköterska och styrelse-elev i Kommunals sektion.

De som tycker att undersköterskor och städerskor är underbetalda är fler än de som tycker att direktörer är överbetalda. 27 procent har inte svarat att börsdirektörer tjänar för mycket.

Bara var femte anser sig ha rätt lön. Resten tycker att de tjänar något eller mycket för lite, så när som på två undantag som faktiskt tycker att de har något för hög lön.

Roy Anderzon, Katrineholm, är undersköterska och huvudskyddsombud i Kommunal.

– Efter 30 år i vården har jag inte kommit upp i mer än 18.000 kronor, konstaterar han.

– Med dagens levnadskostnader borde ingen tjäna mindre än 21.000 kronor, möjligen med undantag för ingångslöner, tycker Ditte Poulsen, Göteborg, brevbärare och Seko-ombud.

Fakta: Här är yrkena
De 22 yrkena på listan: Städerska, undersköterska, tidningsbud, lärare, pappersarbetare, bilarbetare, byggnadssnickare, elektriker, servitriser, handelsanställda, läkare, åklagare, poliser, direktörer i börsbolag, banskötare, fackliga ombudsmän, banktjänstemän, frisörer, sjuksköterskor, advokater, socialsekretare och datatekniker.

Sju yrken valdes ut av minst hälften. Staplarna redovisar dessa yrken. Knappt hälften tycker att tidningsbud och sjuksköterskor är underbetalda. Övriga yrken fick färre röster.