Min vän sedan över 40 år, Göran Johansson i Göteborg, har på nytt stuckit ut hakan, denna gång i frågan om Sveriges flyktingpolitik eller snarare brist på politik. Som vanligt reagerar det politiska etablissemanget inklusive tidningarnas ledarsidor, med några få undantag negativt.

Vad var det Göran Johansson egentligen ville uppmärksamma? Jo, det faktum att människosmugglare inriktar sin verksamhet mot Sverige och frågan är varför.

Det har blivit känt efter Görans Johanssons utspel att till exempel Södertälje tar emot fler flyktingar från Irak än vad USA gör och att Sverige tar emot fler flyktingar än övriga länder inom EU. Varför är det på detta sätt?

Två orsaker till att Sverige tar emot fler flyktingar än andra EU-länder

Enligt min uppfattning beror det på i huvudsak två anledningar. För det första har Sverige en betydligt generösare bedömning när det gäller flyktingstatus än övriga länder och för det andra har vi en sociallagstiftning som är överlägsen andra länder.

Det innebär att de som smugglas till vårt land får en bättre situation än om de kommer till något annat land.
 
Jag vet att Göran Johansson har en mycket generös inställning till att ge en fristad åt människor som av olika skäl tvingats lämna sitt land. Att de som ringer till Sveriges radios telefonprogram och skriver insändare till våra tidningar har missuppfattat situationen och tror att Göran Johansson vill kasta ut flyktingarna, kan knappast Göran lastas för, men det vore kanske bra om de som har att bestämma tar problemet på allvar.

Hur ska vi skapa en likvärdig flyktingpolitik i alla EU-länder?

EU:s förträfflighet brukar framhållas inte minst av den nuvarande regeringen. Vore det då inte på sin plats att ta upp de frågor Göran Johansson sätter fingret på?

Hur kan vi skapa en flyktingpolitik som är likvärdig för alla EU:s medlemmar, hur kan vi skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för dem som tas emot och inte minst hur kan vi gemensamt ta itu med människosmugglare?

Stig Malm
Skriv till debattredaktören