Starkt anställningsskydd ökar stressen och ohälsan bland de anställda. Flera undersökningar som kommit till den slutsatsen presenterades vid Svenskt Näringslivs seminarium i går, onsdag.

Svenskt Näringslivs egen rapport, Bedräglig trygghet, pekar på att 350.000 anställda i Sverige vantrivs med sina jobb eller sina arbetskamrater. Vantrivseln tär på deras motivation, vilket gör att de sköter jobbet sämre och kanske inte lär sig nya saker. I denna onda spiral ingår en känsla av att inte räcka till, och av att chefer och kollegor är missnöjda med ens insats. De som misstrivs blir inte sällan utfrysta, och de löper förhöjd risk för sjukskrivning.

Rädda om sin plats
Att de ändå stannar kvar på jobbet har många orsaker, men enligt Svenskt Näringslivs rapport kan så många som 100.000 av de 350.000 fallen av vantrivsel skyllas på lagen om anställningsskydd (las). Folk stannar kvar för att de är rädda om sin plats i turordningen.

Etienne Wasmer, professor vid Sciences-Poununiversitetet i Paris, har gjort en undersökning som pekar i samma riktning. Undersökningen bygger på uppgifter om 17 000 anställda i Kanada, där anställningsskyddet varierar mellan de olika provinserna. Starkt anställningsskydd och stress och konflikter på jobbet tycks följas åt.

– Jag tror att ett visst anställningsskydd behövs, säger Etienne Wasmer. Men den lagstiftning som kommit till för att skydda de anställda kan paradoxalt nog öka pressen på dem.

Pressas psykiskt
Etienne Wasmer talar om en övervakningseffekt: När arbetsgivaren inte kan säga upp anställda som han anser fungerar dåligt ökar han i stället kontrollen av dem. Alternativt kan de anställda utsättas för psykisk press, i syfte att förmå dem att säga upp sig självmant.

Stefan Wiberg, ombudsman vid LO med ansvar för arbetsmiljö, ser Svenskt Näringslivs rapport som en politisk pamflett.

– Slutsatsen att ohälsa skulle bero på anställningsskyddet är dåligt underbyggd, hävdar Stefan Wiberg. Det som skapar ohälsa är dålig arbetsmiljö och brist på inflytande över arbetet.