Invandrare lever på bidrag. En stor del av alla i fängelse är invandrare. Sverige tar emot flest flyktingar i världen. Invandringen kostar flera hundra miljarder om året. Fördomarna om invandrare är många.

Arbetarnas bildningsförbund (ABF) och stiftelsen Expo, som kartlägger högerextremism och rasism har tagit fram ett studiematerial om sverigedemokraterna. I artikeln ”Fyra myter om invandrare” skriver Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo, att högerextremister ofta säger att invandringen kostar Sverige 267 miljarder kronor om året.

Uppgiften kommer från författaren Lars Jansson, som skrivit boken ”Mångkultur och välfärd”. Siffran är falsk, eftersom författaren räknar in bistånd till tredje världen och medlemskapet till EU. Han räknar heller inte med att invandrare arbetar, betalar skatt, och producerar varor och tjänster och på så sätt bidrar till Sveriges välfärd.

Siffran är till på köpet orimlig eftersom Sveriges totala statliga utgifter år 2005 var 731,5 miljarder kronor.

Högerextrema grupper säger också att invandrare är kriminella. Självklart begår vissa människor, oavsett bakgrund, brott. År 2005 undersökte brottsförebyggande rådet om invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. De såg över vilka som varit misstänkta för brott mellan 1997 och 2001.

Resultatet visade att det finns en liten överrepresentation bland utlandsfödda och personer med ena eller båda föräldrarna födda utanför Sverige. Enligt Daniel Poohl kan det bero på att invandrare i större utsträckning anmäls för brott, och att det kan vara svårt att anpassa sig till ett nytt land.

”Invandrare går på bidrag”
Poohl slår också hål på myten att invandrarna går på bidrag.

En invandrare får ett introduktionsbidrag under de två första åren i Sverige.

En ensamstående person som väntar på om han eller hon får uppehållstillstånd får 71 kronor om dagen. Lever personen med någon annan vuxen får han eller hon 61 kronor.

Om de bor på ett boende som Migrationsverket står för och får mat är ersättningen ännu lägre.

Sverige tar inte emot flest flyktingar
Högerextrema grupper säger också att Sverige tar emot flest flyktingar i världen. Det är också falskt.

Under 2005 var 20 miljoner människor på flykt. Majoriteten av dem sökte sig inte till Europa. År 2005 beviljades 56.108 uppehållstillstånd i Sverige. 8.076 av dem var flyktingar. 22.028 var anhöriga till personer i Sverige. Nästan 60 procent av dem som kommer till Sverige är från något land i Europa.

ABF och Expo har gjort ett bra material, som måste spridas vidare. Alla måste hjälpas åt att slå hål på myterna.

Sofie Wiklund
Ledarskribent på Dala-Demokraten
Skriv till debattredaktören