Sverige har förlorat sin utrikespolitiska profil och blivit så invävt i olika internationella fora att den fria rösten har tystnat. Sverige har tunghäfta.

Den offentliga protesten har ersatts av de slutna rummen. Ingen höjer rösten mot de orättfärdiga krigen i Irak och Afghanistan, mot helvetet i Zimbabwe och mot diktatorerna i Vitryssland och Burma. Eller mot USA för dess brott mot folkrätten.

Jag har aldrig under mitt långa politiska liv varit med om ett så underdånigt uppträdande mot stormakten USA som nu. Under senare tid har jag mött många ungdomar som tycker att Sveriges tystnad är pinsam. Var finns i dag det ifrågasättande som stimulerar till debatt och eftertanke? En inställsam linje  i de internationella sammanhangen engagerar inte ungdom för politik.

Tvärtom är den en fara för en frisk demokrati. Och en fara för att Sverige utan debatt förs in i Nato bakvägen. Ett första steg för att visa att så inte är fallet vore att den svenska regeringen utan dröjsmål avvisar Natochefens, Jaap de Hoop Scheffer, önskemål om att Sverige ska delta i Natos snabbinsatsstyrka NRF. Sverige skall inte vara med i sådana sällskap!

Thage G. Peterson
Fd talman och försvarsminister