Tänk er att ett gäng brandmän plötsligt kommer till en religiös insikt om att det är fel att släcka bränder och säger att om man bara låter det brinna så slocknar det ju till slut. Men då brinner ju hela stan ner, invänder vi. De står på sig: ”Det är naturligt med bränder” – låt det brinna”.

Eller en grupp medicinare som hävdar att det är fel att bota sjukdomar – låt naturen ha sin gång‚ gud har skapat sjukdomar för att de svagaste ska dö.

Nej, det finns inga sådana brandmän eller läkare. Men det finns ekonomer, som hävdar att om politiken bara är passiv, om man bara låter marknaden råda så löser sig allt till slut.

Den här kvasivetenskapliga ekonomiteorin kallas i Sverige för nyliberalism. Den har prövats i en lång rad länder, innebärande privatiseringar, skattesänkningar och minskad offentlig sektor. En konsekvent nyliberal ekonomisk politik kan få hela länder att haverera (som Argentina eller Ryssland).

I dag är alla svenska politiker mer eller mindre nyliberala, men eftersom nyliberalismen har dåligt rykte så kallar man sin politik något annat. Göran Persson kallade sin för sparpolitik (han sparade ihop till en borgerlig regering), Fredrik Reinfelt kallar sin nyliberala politik för jobbpolitik.

I Sydamerika har man börjat överge nyliberalismen och folk har röstat fram vänsterregeringar på löpande band. Jag är övertygad om att den svenska politiker som först överger nyliberalismen kommer att vinna nästa val stort.

Peter Collvin
Malmö
Skriv ett e-postbrev till redaktionen