Två viktiga direktiv för arbetstider och för en reglering av bemanningsföretag förblir blockerade i rådet. I dag onsdag gjordes ett nytt försök på initiativ av  ordförandelandet Portugal.

Storbritannien vägrar gå med på ett direktiv om bemanningsföretag som skulle ge de inhyrda rätt till samma lön och villkor som de som är anställda på samma företag och har lyckats få till en blockering.

Britterna är emellertid positiva till det förslag till reviderat arbetstidsdirektiv som Portugal lagt fram. Storbritannien har i det getts möjlighet att behålla sitt undantag under obegränsad tid.

Drabbar servicekvinnorna
Det ger möjlighet till undantag från maximala arbetstiden på 48 timmar i veckan i individuella avtal något som utnyttjas flitigt i Storbritannien och som drabbar många unga kvinnor i servicebranschen.

Men Frankrike och också Portugal ställde som ultimatum att britterna då måste säga ja till bemanningsdirektivet, vilket de inte klarat av den  här gången heller. Storbritannien har den största andelen av arbetskraften i bemanningsföretag av samtliga EU-länder, enligt en rapport från EU:s arbetslivsinstitut i Dublin.

Det anses vara en förklaring till att britterna inte kan gå med på ett EU-direktiv. Många av de drygt 6.500 bemanningsföretagen i Storbritannien är motståndare till regleringar. Inte heller direktivet som skulle underlätta för människor som flyttar att få ut sin tjänstepension ser ut att ta sig igenom rådet. I de fallet är det Tyskland som vägrar ge med sig.

Littorin trycker på
Flera länder uttalar under kvällen att de vill att ordförandelandet efter årsskiftet, Slovenien, tar sig an direktiven och gör ett nytt försök. Sveriges arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är en av dem som trycker på för ett nytt arbetstidsdirektiv.

Om kommissionen beslutar att lägga ner direktiven kan det ta många år innan nya förslag kommer fram. Då kommer länderna att få leva med domarna från EU:s domstol som slagit fast att jourtid ska räknas som arbetstid och att kompensation ska tas ut direkt efter jouren.

Läs också: artikeln "EU beslut om arbetsdirektiv dröjer", 28/11 2007