I morgon, den 6 december, beslutar riksdagen om ett stopp för statliga bidrag åt En bok för allas läsfrämjande verksamhet. Trots att, efter en kort remisstid i somras, 19 av 25 instanser svarade nej till förslaget.

Förlaget kommer inte att läggas ner, men ska begränsa sin verksamhet till att ge ut färre böcker och priset måste höjas. I stort sett blir det bara barn- och ungdomsböcker till nästa år. Det är förstås inte så ”bara”, för där finns många guldkorn att hämta.

Men det medför ett stopp för de konsulenter som under många år hjälpt fackligt aktiva att starta arbetsplatsbibliotek, barnsköterskor att sprida böcker till småbarnsföräldrar och lärare att köpa in hela klassuppsättningar av bra och billiga böcker. Stopp för kampanjer som Läs för mig, pappa! Vi är många som kommer att sakna de kunniga konsulenterna, som alltid fanns på plats nånstans i ett boksamtal.

Sparade guldkorn
Och böckerna. Missade ni Gun Ekroths Passioneller? Upptäckte ni Humoreller? Tur för er, för då har ni dom kvar, två underbara julledighetsböcker med fantastiska berättelser av såväl kända som mindre kända författare.

Alldeles nyligen kom också Nobeller. En samling noveller skrivna av Nobelpristagare i litteratur. Snacka om prisvärda guldkorn. Till lågpris. Här serveras vi smakbitar från Björnstjerne Björnson, som fick priset 1903 till 2006 års Orhan Pamuk.

Smakat på fler
Fyra svenska finns med; Selma Lagerlöf, Pär Lagerkvist, Harry Martinsson och Eyvind Johnson. Men också mina egna favoriter, som Hemingway, Steinbeck, Böll, Mahfouz, Gordimer. Och dessutom har jag fått chansen att smaka av andra som gått mig förbi, som Henrik Pontoppidan, Paul Heyse och Sillanpää, ende finske pristagaren.

Förlaget är nominerat till 2008 års litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. Det vore ett välförtjänt pris åt förlaget och en lika välförtjänt känga åt kulturskymningsministeriet.

Åke Johansson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen