Det var rätt av Volvo Lastvagnar att säga upp ingenjören. Hon klarade inte av sitt jobb, konstaterar Arbetsdomstolen.

– Det var inte så förvånande, säger en lite självkritisk Magnus Bäckström, förbundsjurist på Sif.

Han företrädde kvinnan i Arbetsdomstolen (AD), och anade redan vid förhandlingarna att företaget skulle få rätt:

– Det blev pinsamt tydligt att hon faktiskt inte hade skött sitt jobb, säger han till LO-Tidningen efter domen som kom i dag, onsdag.

Krävde återanställning
Kvinnan började jobbet som provningsingenjör på Volvo Lastvagnar 1999. Hon blev uppsagd i januari 2006. Senare samma år lämnade Sif in en stämning till AD. Facket, som kvinnan bara hade varit med i under några månader, krävde att kvinnan skulle få tillbaka sitt jobb.

I stämningen påstod Sif att kvinnan blivit trakasserad av sin chef i mer än ett års tid. Bland annat ska han ha kallat henne "jävla neger", och sagt att hon inte var bättre än en apa. Men inför förhandlingen i AD hade Sif dragit tillbaka dessa anklagelser, facket fick inte anklagelserna bekräftade.

Volvo Lastvagnar har hela tiden hävdat att kvinnan inte klarade att sköta sina arbetsuppgifter, trots utvecklingssamtal och omplaceringar.

Sakligt avsked
Domstolen konstaterar att detta stämmer – och ger företaget rätt i att uppsägningen var sakligt grundad.

– Man hoppas ju alltid att det ska gå vägen för den som man företräder, kommenterar Magnus Bäckström.

Ingenjören har haft kvar sin anställning på Volvo Lastvagnar under hela processen. Hon har haft lön utan att ha jobbat, men från och med i dag, onsdag, är hon arbetslös.

Sif ska betala rättegångskostnaderna för Volvo Lastvagnar och organisationen Teknikarbetsgivarna, de uppgår till 480.000 kronor.