Riksrevisionen riktar i dag, tisdag, skarp kritik mot både Ams och regeringen. De lever inte upp till målen när det gäller funktionshindrades ställning på arbetsmarknaden.

Enligt den handlingsplan för handikappolitik som riksdagen antog 2000, ska funktionshindrade ges samma möjligheter som andra i samhället. För arbetsmarknaden upprättade Ams fem mål som ska vara uppnådda senast 2010. Bland annat ska sysselsättningsgraden öka, och långtidsarbetslösheten minska, snabbare för funktionshindrade än för andra grupper på arbetsmarknaden.

Men så har det inte blivit. Snarare tvärt om, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om. Ams och regeringen får därför skarp kritik av Riksrevisionen, för att de inte lever upp till sina egna mål.

Händer ingenting
– Det har inte hänt någonting. Den här gruppen är fortfarande lika utanför arbetsmarknaden som i slutet av 90-talet, säger Tommy Nilsson, projektledare på Riksrevisionen.

I rapporten till regeringen konstateras att Ams misslyckats på flera punkter. Statens stöd till arbetsmarknadspolitiska insatser för funktionsnedsatta ligger på runt 11,5 miljarder per år. Det mesta går till anställningar med lönebidrag.

– Det finns stora brister i handläggningen. Det är allvarligt eftersom lönebidragen är en viktig del för att nå de andra arbetsmarknadspolitiska målen för funktionshindrade, säger Tommy Nilsson.

Föreningsstöd
Riksrevisionen är kritisk till att lönebidragen betalas ut under för lång tid, vilket gör att de funktionsnedsatta inte slussas ut till vanliga jobb. Många får också lönebidragsanställningar hos ideella organisationer som inte har råd att ha anställda utan bidrag.

– Lönebidraget blir någon form av förtäckt föreningsstöd, och så var det inte tänkt, säger Tommy Nilsson.

Kritiken mot regeringen består i att den inte ingripit och lagt upp en strategi för hur målen ska kunna uppnås.

– Regeringen har vetat om bristerna., men inte gjort något åt det och det är inte försvarbart säger Tommy Nilsson.

Läs också: artikeln ” Handikappade hamnar utanför marknaden”, 23/11 2007
Läs också: artikeln "Stödet ger Ingela chans till fast jobb", 23/11 2007