Håret fick chefen att se rött
För en vecka sedan skickade chefen på Reklamfabriken i Helsingborg hem Markus Persson. Han hade färgat sitt rufsiga hår i svart och rött. I går, måndag, blev han uppsagd.
– De anställda här ska ha ett vårdat utseende och ett trevligt sätt mot kunderna, säger Stefan Dinesson som driver Reklamfabriken. Var och en får använda sitt sunda förnuft, men när det inte räcker är det jag som säger till.
Markus Persson är 26 år och har jobbat i drygt två år på företaget. Han monterar reklamskyltar ute i butiker och klistrar dekaler på bilar. Men under de två åren har han förändrats från en blond kille med lite snällt utseende till en rufsigare typ som prövar ovanligare hårfärger, piercing och svart nagellack.
– Jag tog bort min läppiercing och nagellacket när chefen sa till, berättar han.
Skrev under
Men förra veckan blev Markus Perssons nya frisyr en angelägenhet för hela Sverige. Chefen skickade hem honom med uppmaningen att göra något åt det rödsvarta håret.
– Och i går fick jag skriva under på att jag är uppsagd från den 17 februari, berättar Markus Persson. Jag har fått tre erinringar sedan i förra veckan, det handlar om olovlig frånvaro trots att jag blev hemskickad.
Han får lön under uppsägningstiden, men är inte välkommen på jobbet.
– Jag har inget förtroende för honom, säger Stefan Dinesson. Mer vill jag inte kommentera om det här fallet.
Söker jobb
Markus Persson är inte med i facket. Grafiska förbundets lokala ombudsman har kraftigt kritiserat företagets agerande, men när det kommer till rättslig hjälp kan en ickemedlem inte räkna med facket.
– Jag ska kontakta en jurist och höra vilka rättigheter och möjligheter jag har att driva frågan vidare, säger Markus Persson som räknar med att få betala själv om det är någon idé att gå vidare.
Annars är han i full gång att söka nytt jobb.
FAKTA: Frisyrer har aldrig prövats
Arbetsgivare kan ställa krav på att anställda bär uniform, bär en viss typ av arbetskläder av säkerhetsskäl eller följer andra klädregler anpassade till arbetsplatsen.
TT skriver att LO-TCO Rättsskydd inte känner till några fall där udda frisyrer eller piercingar lett till konflikter som gått så långt som till Arbetsdomstolen.