Regeringens jämställdhetsbonus ska fungera som en ekonomisk morot för att dela lika på antalet dagar i föräldraförsäkringen. Föräldrarna ska få ett extra tillskott på maximalt 3.000 kronor under fyra och en halv månad. Förslaget är tänkt att gälla från den 1 juli 2008.

I höstas presenterade den borgerliga alliansen ett förslag till jämställdhetsbonus. I dag, tisdag, reder socialminister Göran Hägglund ut en del detaljer i en debattartikel i Göteborgsposten. Först på fredag blir förslaget, som då går ut på remiss, offentligt i sin helhet.

Den förälder som är hemma flest antal dagar ska få tillbaka bonuspengarna på skatten. Men hur stor bonusen blir beror på hur många föräldradagar den andra föräldern tar ut.

Maximal bonus
För att få den högsta ersättningen krävs det att föräldrarna har lön eller studiemedel på minst 6.000 kronor i månaden. Om föräldrarna tar ut exakt lika många dagar får de maximal bonus. Vem som då får pengarna på sitt skattekonto har inte deklarerats.

”Å herre gud! Det här är ju ännu krångligare än avdragen för hushållsnära tjänster”, skriver en läsare av Göteborgs-Posten på tidningens hemsida.

Förra året tog männen i snitt ut 21 procent av dagarna. Tanken är att det nya förslaget ska uppmuntra båda föräldrarna att behålla sin del av föräldraförsäkringen, och inte – som oftast sker – överlåta de flesta dagarna till mamman.

22 dagar av nio månader
Föräldraförsäkringen består av tretton månader, sex och en halv för vardera föräldern.

Av dessa är fyra och en halv månader möjliga att flytta över på den andra föräldern, och det är dessa sammanlagt nio månader som förslaget om bonus gäller.

Av dessa månader tog papporna i snitt ut 22 dagar förra året.

Om fördelningen av föräldradagarna inte förändras, skulle den genomsnittliga mamman få en bonus om 100 kronor om dagen, beräknad på dessa 21 dagar. Det vill säga 2.100 kronor för hela perioden.

I det fallet, beräknat på de 80.000 barn som föddes i Sverige under fjolåret, innebär bonusen en ökad kostnad för statskassan på sammanlagt omkring 170 miljoner kronor.

FAKTA: Så funkar bonusen
Bonusnivån utgör hälften av arbetsinkomsten per dag, dock högst 100 kronor. För att få ut maximal bonus måste föräldrarna tjäna eller få studiemedel om minst 6.000 kronor i månaden. Föräldrarna ska själva ansöka om bonusen hos Försäkringskassan senast i mars året efter att de tagit ut föräldraledigheten. Jämkning är också möjlig. Försäkringskassan beräknar antalet bonusdagar och meddelar Skatteverket. Bonusen gäller de 390 dagar (13 månader) som föräldrar får ersättning på sjukpenningnivå, inte de ytterligare 90 dagarna där en lägstanivå utbetalas.