Tidigare i dag, måndag, presenterade Medlingsinstitutet lönestatistik. Det senaste året har lönerna på hela arbetsmarknaden ökat med 2,9 procent. Konjunkturinstitutet (KI)  bedömning är att lönerna ska gå upp 4,3 procent under 2007.

– KI överdriver löneglidningens storlek och ser inte heller att många lokalt slagit samman de första två avtalsåren och lönehöjningarna slår i många fall igenom först nästa år, säger Erland Olausson.

Han kritiserar även Konjunkturinstitutet för att både ha tagit med industrins lönegaranti och en stor löneglidning, viktat arbetare och tjänstemän felaktigt och gjort en felaktig bedömning av de sifferlösa tjänstemannaavtalen.

Onödigt höga räntor
– KI ska hålla sig till sina arbetsuppgifter. Bedömning av löneutvecklingen ska Medlingsinstitutet sköta, säger Erland Olauson.
Han säger att det är problematiskt om KI har fel, eftersom KI:s prognoser är underlag för Riksbanken. Om KI har fel så kan det leda till att boendekostnaderna höjs och ekonomin stramas åt i förtid.

0,5 procent för högt
LO:s avtalssekreterare tror att de lokala avtalsuppgörelserna leder till högre löneökningar i år. Hans bedömning är att ökningarna kommer att ligga på drygt 4 procent per år under avtalsperioden. Det betyder att han anser att KI överskattar löneökningarna med runt 0,5 procentenheter. KI tror att löneökningarna kommer att ligga på 4,6 procent per år.

Läs också: artikeln "KI överskattar löneökningarna", 30/11 2007

Läs också: artikeln "Ökad löneglidning i högkonjunktur", 21/11