För en gångs skull har EU-byråkraterna rätt
Den borgerliga regeringen vill sänka arbetsgivaravgiften med 20 procent för företag som utför hushållsnära tjänster. De betyder att man vältrar över företagens kostnader för de anställdas sjukpeng, föräldrapeng med mera på alla andra skattebetalare. Regeringen bryter medvetet med idén om att alla företag ska betala sina egna sociala kostnader.
Det här nya avdraget ska inte förväxlas med det pigavdrag som redan är infört. En brist med pigavdraget är enligt regeringen att det bara gäller arbeten som utförs i anknytning till hemmet – städning, matlagning, gräsmatteklippning och liknande. För dessa tjänster kan en överklassfamilj få en skatterabatt värd 100.000 kronor.
Inte så illa. Man tycker de borgerliga kunde nöjt sig med denna fräcka skatterabatt. Men mycket vill ha mer.
Regeringen vill därför också införa en rabatt för tjänster som utförs nära hemmet. Nära har fått en vid innebörd; subventionen ska gå till bilverkstäder, hotell, restauranger, frisörer, skomakare, taxi och hunddagis. Motivet för att gynna just dessa företag är att de tillhandahåller tjänster som folk ofta kan frestas att utföra själva.
Varför det är fel att folk mekar själva med bilen, rakar och klipper sig för egen hand eller rentav tycker om att laga den egna kvällsmåltiden har regeringen aldrig lyckats klargöra.
Regeringen talar inte gärna om skatterabatt
Möjligen kan kvällspressens upplysningar om borgerlighetens avancerade uteliv kasta ljus över saken. Om man har till vana att dricka sig berusad på restaurang, kan man ju inte ta den egna bilen utan måste lita till taxi för hemresan när det framåt midnatt är dags att avlösa hundvakten. Då är det förstås trevligt om man vid betalningen av dessa aktiviteter kan erhålla en skatterabatt.
Regeringen talar dock inte gärna om skattrabatt. Den säger att den vill avlasta den stressade nutidsmänniskan arbetsuppgifter.
Men borde inte avlastningen inriktas på de som verkligen har det tungt? Vård av sjuka och gamla är krävande, personliga assistenter för handikappade är dyra, mindre barngrupper i förskolan kostar – det finns kort sagt en mängd viktiga insatser som avlastar dem som verkligen är i behov av avlastning.
För de sju miljarder det kostar att subventionera hotell, taxiresor och restaurangbesök för folk med utsvävande vanor skulle vi kunna anställda 19 000 personer inom vård, skola och omsorg.
Ett streck i räkningen för regeringen är att EU-kommissionen försinkat införandet av det nya skatteavdraget. Kommissionens invändning är att subventionen snedvrider konkurrensen.
Förtäckt statsstöd till vissa företag
Enligt regeringens planer ska ju av obegriplig anledning ges en subvention till den som reparerar bilen men inte till den som säljer bensin, till den som lagar mat åt dig men inte åt den som säljer maten, till den som lagar dina skor men åt inte åt den som lagar din tvättmaskin.
EU-kommissionen anser därför att regeringen vill införa ett förtäckt statsstöd till vissa företag – och sådana stöd är inte utan vidare tillåtna enligt EU-rätten.
Man kan i och för sig ifrågasätta om EU ska ha rätt att blanda sig i enskilda länders skattesystem. I sak har dock EU-byråkraterna för en gångs skull rätt. I en marknadsekonomi ska alla företag behandlas lika. Det finns ingen anledning för staten att subventionera pigor, restaurangbesök och taxiresor för dem som mer än väl har råd att betala dem själva.