Nästan alla irakier som söker asyl i Europa är insmugglade. Någon annan möjlighet för dem att ta sig hit finns inte sedan EU förbjudit flygbolagen att ta ombord flyktingar utan visum.

I år väntas Sverige bevilja asyl åt omkring 20.000 flyktingar från Irak. Det är fler än vad övriga EU-länder tar emot tillsammans.
Förklaringen till att irakflyktingarna främst söker sig till Sverige är att vi tillämpar asylrätten mer generöst än andra EU-länder.
Chansen att inte bli tillbakaskickad är oändligt mycket större för de irakier som får sin ansökan prövad i Sverige än i andra EU-länder.

Göteborgs kommunalråd Göran Johansson sa i veckan att han ansåg att alla insmugglade irakflyktingar omedelbart ska avvisas. I praktiken betyder hans förslag ett tvärstopp för all flyktinginvandring för Irak.

Det hade varit uppriktigt av honom att medge det, istället för att försöka ge sken av att flyktingarna kan söka asyl från Jordanien eller Syrien, vilket ofta är deras första anhalt efter att de har lämnat krigets Irak. Den möjligheten är sedan länge stängd.

Flertalet EU-länder smiter från sitt ansvar

Göran Johanssons utspel har avvisats av både Mona Sahlin och invandrarminister Tomas Billström. De menar att alla flyktingar enligt FN:s regler har rätt till en individuell prövning, oavsett hur de tagit sig hit.

Det är det korrekta svaret. Men faktum kvarstår. Av Europas länder är det bara Sverige kvar som hjälpligt lever upp till Genevekonventionens asylbestämmelser när det gäller flyktingar från Irak.

En orsak till att flertalet EU-länder smiter från sitt ansvar är att ländernas regeringar tycker att det är USA och Storbritanniens skyldighet att ta hand om krigets offer. Det är ju trots allt dessa två länder som främst är skyldiga till förödelsen i Irak.

Men de båda ockupationsmakterna har inga sådana planer. I Irak råder fullt inbördeskrig. Beväpnade miliser med olika etnisk anknytning mördar urskillningslöst civilbefolkningen. I störst fara lever den medelklass som försöker upprätthålla centrala samhällsfunktioner – offentliga tjänstemän, ingenjörer och småföretagare. De står överst på milisernas dödslistor.

En sjundedel av den irakiska befolkningen befinner sig på flykt inom landet därför att ockupationsmakterna inte kan skydda deras liv. Ytterligare två miljoner irakier har flytt till Jordanien eller Syrien, två av regionens fattigaste länder som nu knäar under trycket från flykingvågen.

Land efter land i Europa bommar igen gränserna

USA och Storbritannien gör föga för att mildra flyktinginfernot. Inte heller ger de nämnvärt bistånd till Jordanien och Syrien för att dessa länder ska kunna klara av flyktinginvasionen. Och i Europa bommar land efter land igen gränserna.

En liten rännil av den irakiska flyktingströmmen har letat sig till vårt land. Men för de kommuner som främst tar emot irakierna – Göteborg, Malmö, Stockholm och Södertälje – är påfrestningarna kännbara.

Om Göran Johansson nöjt sig med att för dessa kommuners räkning kräva extra kompensation från staten hade få kunnat protestera. Nu valde han istället att föreslå inskränkningar i asylrätten av det slag som andra EU-länder genomfört. Det var beklagligt.

Vi bör akta oss för högstämd retorik när det gäller flyktingmottagande. Men lite stolta kan vi vara över att vi bättre än andra förmår erbjuda en del av Irakkrigets offer en fristad. Det är nog även Göran Johansson, om han ger sig tid att tänka efter.