När ”Riksettan”, anrik bingohall i Sundbyberg sedan 1969, nyligen slog igen portarna öppnade i samma veva ett helt nytt bingoetablissemang i stadsdelen. Det som hände var ingen slump, utan en konsekvens av att statliga Svenska spel utvidgar sitt engagemang i branschen.

I fortsättningen bjuds inte bara bingo på nätet utan även traditionellt hallspel under namnet Bingo Live. Målsättningen är att hjälpa den sedan länge changerade spelformen tillbaka på banan så att den även i fortsättningen kan vara en betydande finansiär för idrottsrörelsen. Helt i linje med Svenska spels uppdrag.

När man för två år sedan, tillsammans med representanter för idrottsrörelsen, bestämde sig för en ny giv tänkte man inte bara förnyelse, lika viktigt var att knyta an till 1970- och 80-talens livaktiga bingokultur med drag av folkgemyt och kanelbullar.

– Det ska vara som att kliva in i någons vardagsrum, men inte utan interaktiva pekskärmar och ljuskonst. De gamla hallarna var bristfälliga, ofta inhysta i nedgångna källarlokaler med dålig ventilation, det håller inte om man vill locka de under 40 år, säger Mattias Tengblad på Svenska spel.

För att möta den mördande konkurrensen från tv och internet bygger man under kort tid 40 nya hallar: Ett samtida koncept med specialdesignade möbler, starka färger och retromodern typografi.

Toppar det visuella gör fyrfärgslysrören vars suggestiva sprakande styrs från Visby, där hallarnas centrala teknik är placerad. Det ska kännas när det drar ihop sig till bingo!

Den vardagsrumsnära filosofi man säger sig eftersträva känns plötsligt ganska avlägsen. Klart är dock att Svenska spel kommer närmare gräsrötterna, med möjlighet att fylla på med nya spelkoncept i takt med en allt öppnare spelmarknad.

Niklas Instedt
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen